Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Broccolisoppa med bönor & krutongpesto

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Genom att mixa bönor tillsammans med broccolin får du på ett enkelt och hälsosamt sätt en krämig soppa. En knaprig krutongpesto är gott att toppa soppan med. För den som vill utesluta brödet passar det också bra att ringla lite olivolja i soppan och strö på rostade pinjenötter, riven pecorino och basilikablad.

Ingredienser

4 portioner

Broccolisoppa

  • 500 g färsk broccoli
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 burk cannellini– eller små vita bönor, 400 g
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Krutongpesto

  • 2 rejäla skivor bondbröd
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 50 g pinjenötter
  • olivolja
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 dl grovriven pecorino eller parmesanost

Så här gör du

  1. Broccolisoppa: Skala och hacka lök och vitlök. Skär broccolin i bitar, skiva stammen.
  2. Mjukstek lök och vitlök i olivolja utan att det tar färg. Tillsätt broccolin och låt fräsa med någon minut. Häll på vatten och buljong. Koka under lock tills broccolin är mjuk, i 12–15 minuter.
  3. Skölj bönorna och låt rinna av. Blanda ner dem i soppan när ungefär hälften av koktiden är kvar.
  4. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
  5. Krutongpesto: Skär brödet i tärningar. Stek bröd, vitlök och nötter i olivolja tills det har fin färg.
  6. Ta från värmen och blanda i strimlad basilika och ost.