Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Broccolipaj med rökt skinka, blåmögelost och rädisor

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Paj med purjolök, broccoli, rökt skinka, blåmögelost och rädisor.

Tips: gör pajen grönare och lägg kokta sojabönor ovanpå, i stället för skinka – så har du en vegetarisk paj!

Ingredienser

6 portioner

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl valnötter
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning:

  • 250 g broccoli
  • 1 purjolök
  • 4 ägg
  • 125 g blåmögelost, St Agur
  • 2 dl mjölk
  • 100 g färskost
  • salt, peppar

Till garnering:

  • 150 g rökt skinka
  • 100 g rädisor
  • ½ dl krossade valnötter

Så här gör du

  1. Mixa vetemjöl och valnötter i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt smör och vatten och kör till det bildas en boll. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Täck den med plastfolie. Ställ in formen i kylen minst 30 minuter.
  2. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen vid 225°, 10 minuter. Skala stjälken på broccolin och skär den i smala skivor. Dela broccolibuketterna. Förväll i kokande lättsaltat vatten 3 minuter. Skölj och skiva purjolöken och lägg ner i grytan den sista minuten. Häll i ett durkslag och spola över kallt vatten. Låt det rinna av.
  3. Fördela broccoli och purjolök i pajskalet. Mixa samman ägg, blåmögelost, mjölk och färskost. Salta och peppra. Häll äggstanningen över fyllningen och grädda pajen i nedre delen av ugnen, 25–30 minuter. Garnera med rökt skinka och rädisor i mitten. Strö över krossade valnötter.