Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Broccoli- & gorgonzolapaj

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg

Broccolipaj är en klassiker! Här är den lagad på lite nytt sätt, med broccoli lagda över hela pajytan i ett fint mönster.

Ingredienser

8 portioner

Deg

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g kylskåpskallt smör, skuret i tärningar
  • 1 stort kylskåpskallt ägg

Fyllning

  • 500- 600 g broccolistånd
  • cirka 150 g gorgonzola
  • Ägg- & ostsmet:
  • 4 dl grädde
  • 4 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 6 dl riven ost

Till garnering

  • 1 dl flagad parmesan
  • nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv och kör till en smulig massa. Tillsätt ägget under maskinens gång och arbeta till en deg. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 centimeter i diameter, så att den kommer upp lite över kanten. Låt pajen vila i frysen i 15 minuter.
  2. Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda pajen i mitten av ugnen tills den fått lite färg, 12-15 minuter.
  3. Ansa broccolin och skär den i avlånga bitar. Förväll eller ångkoka broccolin i cirka 3 minuter. Låt rinna av i ett durkslag.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Vispa ihop ägg och grädde. Smaka av äggsmeten med salt och peppar. Blanda i osten.
  6. Fördela 2/3 delar av ägg- och ostsmeten i pajskalet. Lägg på broccolin. Toppa med gorgonzola i små bitar. Fördela över resten av ägg- och ostsmeten. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter, eller tills ägg- och ostsmeten har stannat och pajen fått fin färg.
  7. Garnera med parmesan. Peppra.