Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Brioche-semlor med vaniljmandelgrädde & choklad

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Kan detta vara årets godaste semla? Briochesemlor med mandelvaniljgrädde och mörk choklad.

Ingredienser

28 stycken

Fördeg

  • 50 g jäst för söta degar
  • 2 dl mjölk, 37 grader
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 3 dl vetemjöl

Deg

  • 250 g rumsvarmt smör
  • 1 1 ⁄4 dl strösocker
  • 4 ägg, uppvispade
  • cirka 9 dl vetemjöl

Till pensling

  • 1 ägg

Till fyllning

  • 2 dl gräddmjölk
  • 1 ⁄2 dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g mandelmassa, finriven

Till garnering

  • florsocker
  • 50 g mörk choklad, flisad

Så här gör du

  1. Rör ut jästen i ljummen mjölk i en degbunke. Tillsätt kardemumma och mjöl och arbeta samman till en lös deg. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, i cirka 30 minuter.
  2. Arbeta in smör, socker, ägg och sist mjölet, gärna i köksmaskin.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig, men inte för länge. Dela degen i två och rulla till längder. Dela varje längd i 14 bitar och rulla till släta bullar. Lägg dem i smorda muffinsplåtar eller mazarinformar. Låt dem jäsa väl under bakduk, cirka 40 minuter.
  4. Värm ugnen till 225 grader. Pensla briocherna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen, i cirka 8 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.
  5. Skär ett snett snitt i briocherna.
  6. Vaniljkräm: Vispa samman gräddmjölk, socker, äggulor och majsstärkelse i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills såsen blir krämig. Ta kastrullen från plattan och tillsätt vaniljsocker och smör. Rör om och ställ i kallt vattenbad och låt vaniljkrämen kallna.
  7. Vispa grädden och blanda med mandelmassa och vaniljkräm. Spritsa in fyllningen i snittet. Sikta över florsocker och choklad.