Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bourride – fransk fisksoppa med aïoli

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Soppan är lätt att laga, men får absolut inte koka efter att äggen blandats i. aïoli, se separat recept 1 Börja med att göra aïolin. 2 Filea fisken och skär köttet i rejäla portionsbitar. Skölj fiskskrovet. Skala räkorna, spar hälften av skalen. Ansa grönsakerna och skär i grova bitar. 3 Lägg fiskskrov och räkskal i en gryta och häll på vattnet. Koka upp och skumma noga. Tillsätt vin, grönsaker, örter, lagerblad, salt och apelsinskal. Koka sakta under lock 20-30 minuter. 4 Sila buljongen genom en finmaskig sil och mät upp 1 1/2 liter buljong. Om det är mer, häll tillbaka i grytan och koka ihop tills 1 1/2 liter återstår. 5 Lägg ner fisken i buljongen och sjud sakta under lock cirka 5 minuter. Lyft upp fisken till ett fat och täck med folie. 6 Lägg hälften av aïolin i en gryta. Vispa i äggulorna, därefter buljongen i en fin stråle. Värm försiktigt på mycket låg värme. Soppan ska få en konsistens som tunn grädde, men får inte koka, då skär den sig. Smaka av med salt. 7 Lägg de rostade brödskivorna i sopptallrikar. Fördela fisk och räkor över. Häll på buljongen och strö över persilja. Servera resten av aïolin till. 1 Vispa ihop äggulor, citronsaft och vitlök. 2 Tillsätt oljan droppvis under vispning. Häll inte i för snabbt, gulorna måste hinna ta upp all olja innan nya droppar hälls i, annars skär det sig. Smaka av med salt.

Ingredienser

6 portioner
  • cirka 1 1/2 kg fast fisk med ben, till exempel hälleflundra
  • 750 g räkor med skal
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 fänkål
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 stjälk selleri
  • 2 liter vatten
  • 3 dl vitt vin
  • några persiljestjälkar
  • några timjankvistar
  • 1 lagerblad
  • 1 1/2 msk salt
  • skal av 1/4 apelsin
  • 4 äggulor
  • 12 rostad baguette
  • hackad bladpersilja

Aïoli

  • 3-4 dl
  • 2 äggulor
  • 1 msk pressad citron
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 3 dl rapsolja
  • flingsalt

Så här gör du