Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bondsoppa med kyckling & parmesanaioli

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

En värmande och mustig soppa är alltid lika gott. Här får buljongen en härlig smak av långkokt kyckling och balsamvinäger. Sedan får var och en smaksätta sin soppa med en klick parmesanaioli. Andra goda smaksättare till soppan är till exempel citronaioli, salsa verde eller pesto.

Ingredienser

6 portioner
  • 1 kyckling
  • 2 dl torkade stora vita bönor
  • cirka 2 liter vatten
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 msk timjan
  • 1 msk rosmarin
  • 3 lagerblad
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 150 g rotselleri
  • 1 stor purjolök
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 msk kycklingfond
  • 2 msk balsamvinäger
  • salt
  • svartpeppar, nymald
  • 1 rejäl knippe hackad bladpersilja

Parmesanaioli (cirka 3 dl)

  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk pressad citron
  • 2 äggulor
  • 2 dl rapsolja
  • ½ dl olivolja
  • ½ tsk citronskal
  • 1 ½ dl finriven parmesanost
  • 1 dl hackad basilika
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Så här gör du

  1. Blötlägg bönorna i vatten över natten. Häll av blötlägg­ningsvattnet.
  2. Lägg kycklingen i en gryta och häll på cirka 2 liter vatten, det ska täcka kycklingen. Koka upp och skumma av noga med en hålslev.
  3. Tillsätt bönor, kryddor och hela vitlöksklyftor. Koka sakta under lock tills bönorna är mjuka, i 1–1 ¼ timme.
  4. Skala och fintärna morötter och rotselleri. Strimla purjo­ löken. Lägg i morot och selleri i soppan när cirka 10 minuter av koktiden återstår.
  5. Ta upp kycklingen och skär i små bitar. Tillsätt kyckling­ bitarna, purjolök, tomatpuré, fond och vinäger. Koka i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och blanda i persilja.
  6. Parmesanaioli: Det är viktigt att alla ingredienser är rumstempererade. Vispa ihop vitlök, citronsaft och äggulor i en skål.
  7. Tillsätt oljan droppvis under vispning. Häll inte för snabbt, gulorna måste hinna ta upp all olja innan nya droppar hälls i, annars skär det sig.
  8. Blanda i citronskal, ost och basilika. Smaka av med salt och peppar. Låt smakerna mogna i minst 1 timme i kylen innan servering.
  9. Servera soppan med parmesanaioli.