Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bondäppelpaj med kanel & mandelmassa

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Supergott och enkelt. Kan det bli bättre? Godast blir det med årets skörd av svenska äpplen.

Ingredienser

8 bitar

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk kardemummakärnor, malda i mortel
  • 150 g smör, kallt
  • 1 ägg

Fyllning

  • 3 äpplen
  • 150 g mandelmassa
  • 2 tsk malen kanel
  • 2-3 msk strösocker
  • 15 g smör, mjukt

Pensling

  • 1 ägg, uppvispat
  • 1 msk pärlsocker
  • 2 msk hyvlad mandel

Tillbehör

  • Lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg mjöl och kardemumma i en matberedare (mixer), tärna smöret och kör det tillsammans med mjölet till en smulig deg. Tillsätt ägget och mixa till en deg.
  3. Låt degen vila i en plastpåse i kylen i cirka 30 minuter.
  4. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en skål.
  5. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rundel på cirka 40 centimeter i diameter. Flytta över rundeln på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Riv mandelmassan och lägg mitt på degen, spara cirka 7 centimeter fritt från mandelmassa runt kanterna.
  7. Strö kanel och socker över äppelklyftorna och vänd runt. Lägg äppelklyftorna på mandelmassan och vik in kanterna över äpplena. Klicka över smöret. Pensla kanten med ägg och strö över pärlsocker och mandel.
  8. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter.
  9. Servera gärna med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.