Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Boeuf bourguignon “fransk bistroklassiker”

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

6 personer
  • 1 kg högrev (utan ben)
  • 3 gula lökar
  • 3 morötter
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 vitlöksklyftor
  • 150 g rimmat sidfläsk
  • 300 g champinjoner (eller blandsvamp)
  • 3 dl rödvin
  • 4 dl mörk oxbuljong (fond + vatten)
  • 3 lagerblad
  • en kvist färsk timjan
  • olivolja till stekning
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 näve hackad slätpersilja

Så här gör du

  1. Skär köttet i tärningar om ca 4 cm. Krydda bitarna med salt och peppar innan du bryner dem, några i taget, i en stekpanna med upphettad olivolja. Lägg över de färdiga bitarna i en tjockbottnad gryta.
  2. Skala och strimla den gula löken och fräs den genomskinlig i stekpannan. Lägg över löken i grytan med köttbitar och pudra över en matsked av mjölet.
  3. Skala morötterna och skär dem i tjocka skivor. Lägg ner dem i grytan med lagerbladen, timjan och de skalade, hela vitlöksklyftorna. Fyll på med vin och buljong och koka upp.
  4. Låt sjuda under lock - titta till den då och då och rör om - i nära 2 timmar.
  5. Tärna fläsket i något mindre bitar och bryn det i stekpannan med olivolja. Lägg i svampen och låt den fräsa med. Lägg i fläsket och svampen i grytan och låt koka med de sista minuterna.
  6. Smaka av med salt och nymald svartpeppar och strö över hackad persilja innan du serverar grytan med bulgur, fullkornsris eller kokt potatis.