Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Boeuf bourgignon

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 197 st har redan röstat
Boeuf bourgignon

Donal Skehan gör en fransk klassiker – boeuf bourgignon med högrev, sidfläsk och massa rött vin. Mums. Låt den puttra hela dagen.

Ingredienser

4 portioner
  • 900 g högrev skuren i kuber på tre centimeter
  • 2 tsk olivolja
  • 150 g rökt sidfläsk
  • 1 stor morot, skalad och skivad
  • 1 stor lök, skalad och skivad
  • 3 vitlöksklyftor, skalad och fint hackad
  • 2 msk mjöl
  • 5 dl rött vin
  • 3 dl köttbuljong
  • 1 lagerblad
  • 1 msk tomatpuré salt
  • svartpeppar
  • 18 pärllökar, skalade
  • 300 g champinjoner
  • 1 persilja

Så här gör du

  1. Stek köttet i en stor gryta med olja så att de får färg runt om, låt sedan vila på en tallrik. För att få fin färg på allt kött, stek i omgångar. Fortsätt med att steka tärnat sidfläsk gyllene i samma gryta.
  2. Lyft ur sidfläsket och låt vila med köttet. Tillsätt morot och lök och stek grönsakerna i ca 6 minuter tills löken har mjuknat. Rör ner vitlöken, och lägg sedan tillbaka kött och sidfläsk i den stora grytan. Tillsätt mjölet och blanda väl. Låt steka i ca 4 minuter, rör om då och då.
  3. Häll i vinet, köttbuljong och lagerblad, tillsätt tomatpurén rör om. Krydda med havssalt och svartpeppar. Låt sedan grytan sjuda på spisen med lock i ca 3 timmar eller i ugnen med lock i ca 3 timmar på 150°C.
  4. Maten ska lagas långsamt tills vätskan har reducerats till hälften och köttet är otroligt mört när du tar i det med en gaffel.
  5. När det är cirka 20 minuter före servering kan du steka pärllöken och svampen i en stekpanna över en medelhög värme i cirka 6 minuter tills de är mjuka. Lägg dem i grytan 10 minuter före slutet av koktiden. Servera med krämig potatismos och färskhackad persilja på toppen.
Du kanske även gillar