Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blueberrybars med smultäcke & mandelmassa

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

De här blåbärsbitarna passar bra som efterrätt med en skopa vaniljglass eller vaniljsås till.

Ingredienser

25 bitar

Botten

  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1-2 msk vatten

Smultäcke

  • 100 g smör
  • 1 ⁄2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn

Fyllning

  • 150 g mandelmassa
  • 225 g blåbär
  • 2-3 msk strösocker
  • 1 msk majsena eller potatismjöl

Så här gör du

  1. Börja med bottnen. Skär smöret i tärningar och blanda med socker och vaniljsocker, tillsätt mjölet och blanda till en smulig deg. Blanda i vattnet och arbeta ihop degen. Lägg den i en plastpåse och låt den vila i kylen i 30 minuter.
  2. Nyp under tiden ihop alla ingredienser till smultäcket.
  3. Sätt ugnen på 180 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna, cirka 25 x 30 centimeter. Kavla ut pajdegen till samma storlek som formen. Lägg degen i formen.
  4. Riv mandelmassan fint och strö över degen. Blanda blåbären med strösocker och majsena och fördela över mandelmassan.
  5. Strö över smultäcket och grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter tills kakan börjar bli gyllenbrun. Ta ut kakan och låt den svalna. Skär upp i bitar.