Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blomkåls- och broccoligratäng

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 73 st har redan röstat

En krämig och god gratäng. Perfekt som vegetariskrätt eller som tillbehör till tex kassler.

Ingredienser

4 portion
  • 1 kg Blomkål
  • 500-600 g Broccoli
  • 5 msk smör el margarin
  • 1 dl Vetemjöl
  • 7 dl Mjölk
  • 1 tsk Salt
  • 1 krm Svartpeppar
  • 60 g Ädelost
  • 2 dl Riven ost

Så här gör du

  1. Sätt på ugnen på 225 grader.
  2. Koka blomkål- och broccoli buketterna i lättsaltat vatten några minuter. Häll av vattnet och lägg buketterna i en smord form.
  3. Smält matfettet i en kastrull och rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölken sakta under omrörning och låt koka ett par minuter. Salta och peppra. Blanda sedan i ädelosten delad i mindre bitar och den rivna osten. Häll såsen över grönsakerna.
  4. Sätt in formen i mitten av ugnen tills den fått fin färg, ca 10-15 minuter
5 kommentarer om "Blomkåls- och broccoligratäng"
  • Tina Johansson
    Tina Johansson

    Jag gör den utan redning. Slår bara i lite, ca 0.5 dl 40% grädde som kokar in. Blir jättebra om man t.ex. vill äta glutenfritt.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Richard Berg

      Tack för bra tips Richard! hälsningar Mitt kök-redaktionen

  • Agneta Markkula
    Agneta Markkula

    Ädelost is like roquefort cheese, in Sweden the most popular is Kvibille ädelost