Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blåmusslor med saffran & tomat

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Den här färgstarka musselgrytan passar utmärkt att servera som huvudrätt tillsammans med ett gott bröd. Men musslorna är också goda att blanda med spaghetti eller linguine.

Ingredienser

4 –6 portioner
  • 2 kg blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 litet fänkålsstånd
  • olivolja
  • 1 krm chiliflakes
  • ½ tsk fänkålsfrön, nystötta
  • ½ g saffran
  • ½ flaska vitt vin
  • 2 burkar krossad tomat à 400 g
  • 1 ½ tsk strösocker
  • ½ apelsin
  • salt
  • 2 dl hackad bladpersilja

Så här gör du

  1. Rengör musslorna: borsta dem under rinnande kallt vatten, dra bort skägget och skrapa bort smuts. Kasta de musslor som är öppna och inte sluter sig när man knackar på dem.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fintärna fänkålen.
  3. Fräs lök, vitlök och fänkål några minuter i olivolja i en gryta, utan att det tar färg. Låt kryddorna fräsa med en liten stund mot slutet.
  4. Tillsätt hälften av vinet, tomater och socker. Skala av apelsinskalet med en potatisskalare och lägg i. Låt sjuda under lock tills såsen har tjocknat, cirka 30 minuter. Plocka upp apelsinskalet.
  5. Koka musslorna under lock i resten av vinet tills de har öppnat sig, cirka 5 minuter. Kasta de musslor som inte har öppnat sig.
  6. Tillsätt musselbuljongen i tomatsåsen och koka ytterligare cirka 5 minuter.
  7. Smaka av med salt och vänd ner persilja och musslor.