Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blåmusslor à la Sicilien

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg
Blåmusslor à la Sicilien
Åsa Dahlgren

På Sicilien odlas det mycket pistage­nötter och de används ofta i den sicilianska ­matlagningen. Här serveras blåmusslor under ett täcke av pistagenötter, riven ost, smör och smulat bröd. Gissa om det är gott!

Ingredienser

10 portioner på ett buffébord
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja att steka i
  • 2 nät med blåmusslor
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 2 formfranska, gärna med hela frön och korn
  • 100 g margarin eller smör
  • 100 g osaltade pistagenötter (finns i lite större livsmedelsbutiker)
  • 100 g riven ost
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Hacka löken grovt och fräs den i olivolja i en stor gryta. Tvätta musslorna och släng de som inte sluter sig.
  2. Tillsätt musslor, vitt vin och vatten till grytan och låt den koka under lock i 5-10 minuter. Rör med en trägaffel 2-3 gånger så att alla musslorna blir kokta.
  3. Låt musslorna svalna något och släng de som inte öppnat sig. Släng också spadet som du kokat musslorna i. Bryt av och kasta den tomma skalhalvan. Lägg musslorna med köttet uppåt i en stor ugnsfast form.
  4. Smula brödet i en bunke. Smält ­margarin eller smör i en kastrull och häll det över brödet.
  5. Hacka pistagenötterna grovt och tillsätt dem tillsammans med osten. Rör så att allt blir blandat. Smaka av med lite salt och peppar.
  6. Lägg blandningen ovanpå musslorna och gratinera i 225 grader i cirka 10 minuter. Osten ska få färg.
Du kanske även gillar