Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blåbärspaj – enkelt och gott recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 33 st har redan röstat

Blåbärspaj är underbart gott och fungerar lika bra som mysigt fika som dessert efter en härlig middag. Det här är ett recept på en god och enkel blåbärspaj som går snabbt att göra. Toppa med lite vispad grädde, sedan är det bara att njuta.

Ingredienser

4 portioner

Pajdeg

  • 1 nypa salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 90 g smör
  • 3 msk vatten

Fyllning

  • 500 g frysta blåbär
  • 2 dl socker
  • 1 msk riven ingefära
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl grädde

Så här gör du

  1. Börja med att blanda ihop mjöl och salt i en bunke.
  2. Ta kylskåpskallt smör och skär ner i tärningar.
  3. Arbeta in smör i mjölet med hjälp av händerna.
  4. När smöret har blandats ut med mjölet så tillsätt vatten och arbeta ihop degen till en boll.
  5. Lägg i en bunke och låt degen vila minst 30 minuter i kylskåpet.
  6. Blanda blåbär med socker, ingefära, vaniljsocker.
  7. Sätt ugnen på 180 grader.
  8. Ta ut degen och kavla den tunt.
  9. Smörj en pajform och lägg ner degen försiktigt.
  10. Skär bort överflödig deg som sticker upp över kanterna.
  11. Fyll sedan formen med torkade ärtor eller vik ner folie så pajformen ligger still och baka pajskalet i 10-12 minuter.
  12. Ta ut ärtorna/foliet ur pajformen och låt pajskalet svalna.
  13. Fyll sedan skalet med blåbären och baka i ugnen i 15 minuter.
  14. Vispa grädde och servera!