Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blåbärsmoussetårta med färska hallon, vaniljkräm & maräng

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

10 bitar

Tårtbotten

  • 3 st ägg
  • 4 ½ dl strösocker
  • 150 g smält smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm

  • 3,5 dl vispgrädde
  • ½ dl strösocker
  • 5 st äggulor
  • 1 st vaniljstång
  • 2 msk maizena
  • 30 g smör

Blåbärsmousse

  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl blåbärssylt

Garnityr

  • 2 askar färska blåbär
  • 2 askar färska hallon
  • 1 kruka mynta
  • 10 st maränger
  • lakritspulver

Så här gör du

  1. TÅRTBOTTEN - Vispa ihop ägg och socker pösigt. Ta i resterande ingredienser och vipsa ihop. Klä in en springform i bakplåtspapper, både botten och kanter och smöra pappret. Häll smeten i formen och baka av på 175 grader i 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna.
  2. VANILJKRÄM - Rör ihop vispgrädde, strösocker, äggulor och maizena. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljen. Lägg ner vaniljen och stången i kastrullen och koka upp under omrörning tills vaniljkrämen tjocknar. Krämen får aldrig koka utan ska sjuda under hela tillagningen. Tag från värmen när du har uppnått önskad konsistens, ta ur vaniljstången. Vispa ner smöret på slutet och kyl ner krämen.
  3. BLÅBÄRSSYLT - Vispa grädden luftig och blanda ner blåbärssylten till en fast mousse.
  4. MONTERING- Dela botten i tre delar. Lägg en av bottnarna på ett fat och bred ut vaniljkräm och fördela ut en av askarna med blåbär ovanpå vaniljkrämen.
  5. Lägg på en till botten och täck med lite av blåbärsmoussen. Fördela ut en av askarna med hallon över moussen och täck med den sista botten.
  6. Toppa med resten av moussen och stryk upp tårtan så att den blir jämn och fin. Garnera med blåbär, hallon och mynta. Krossa några av marängerna strö över ena sidan på tårtan. Strö över lite lakritspulver över bären och marängerna.