Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blåbärskaka med yoghurt och citron

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

En lättbakad kaka dekorerad med glasyr och bär. Får du inte tag i citrontimjan till garnering, kan du ersätta med myntablad.

Ingredienser

8 bitar
  • 1 kakform ½ liter + smör och ströbröd till formen
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ¾ dl raps- eller majsolja
  • 2 ägg
  • 3 msk färskpressad citronsaft
  • 4 dl tjock yoghurt på burk, rysk eller turkisk till kakan + 6 dl till toppingen
  • 4 dl strösocker

Fyllning:

  • 100 g blåbär
  • 1-1 ½ msk vetemjöl

Glasyr:

  • 1 ½ dl siktat florsocker
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • ½ msk vatten

Topping:

  • 100 g hallon
  • 100 g blåbär
  • citrontimjanblad
  • florsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen.
  2. Blanda mjöl och bakpulver.
  3. Mät upp olja, ägg, citronsaft och socker i en bunke och vispa ihop. Vänd ner mjöl- och bakpulverblandningen och vispa ihop.
  4. Varva smeten och blåbär, blandade med mjölet i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter eller tills kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp. Låt kallna.
  5. Rör ihop ingredienserna till glasyren. Ringla den över kakan. Låt stelna.
  6. Garnera med färska bär och citrontimjanblad. Pudra över lite florsocker