Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Blåbärsbröd med solroskärnor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Sommargott! Färska blåbär i degen ger brödet en kortare hållbarhet, men det blir fantastiskt saftigt och gott. Vill du njuta av det längre kan du byta ut de färska bären mot torkade.

Ingredienser

1 bröd
  • 2 dl vetekross
  • 1 dl havregryn
  • 2 ½ dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl solroskärnor
  • 2 tsk salt
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 ½ tsk bikarbonat
  • 4 msk torkat blåbärspulver
  • 4 ½ dl filmjölk
  • 2 dl ljussirap
  • 3 dl färska eller frysta blåbär

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform som rymmer 1 ½-2 liter.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Blanda filmjölk och sirap i en annan skål.
  3. Blanda ihop samtliga ingredienser till en smet. Vänd till sist ner blåbären.
  4. Lägg smeten i formen, jämna till ytan. Strö över lite grovt rågmjöl.
  5. Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 1 timme. Täck med aluminiumfolie mot slutet (efter cirka 45 minuter).
  6. Ta ut brödet och låt det vila i formen i 5 minuter. Vänd upp brödet och låt det svalna på ett galler med bakduk över.