Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Björnbärstarteletter med italiensk maräng

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

En tartelett fylld med björnbär och toppar av italiensk maräng.

Ingredienser

6 portioner

Formar

  • 6 tarteletteformar, cirka 10 cm i diameter
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 100 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 äggula

Fyllning

  • 500 g björnbär
  • 1 tsk rivet citronskal och 1 msk pressad saft
  • 2 dl + 2 msk strösocker
  • 50 g smör
  • 2 äggulor

Maräng

  • 1/2 dl vatten
  • 2 dl + 1 msk strösocker
  • 3 äggvitor

Så här gör du

  1. Formar: Hacka samman vetemjöl, bakpulver, florsocker och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Kavla ut degen cirka 3 mm tjock, mellan smörpappersark. Ta ut 6 rundlar med ett mått i cirka 12 centimeter i diameter. Klä tarte­letteformarna med degen. Ställ in formarna i kylen i 1 timme. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader, i cirka 12 minuter. Låt de kallna. Ta kakorna ur formarna.
  3. Fyllning: Lägg björnbär, citronskal, citronsaft och 2 dl strösocker i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sedan koka cirka 15 minuter.
  4. Mixa bären med mixerstav. Passera massan genom en sil till en puré. Blanda purén med smör i en kastrull och koka upp.
  5. Vispa äggulor och 2 msk strösocker i en skål och vispa ner i den varma purén. Rör om tills massan blir tjock. Den får inte koka.
  6. Fyll formarna med fyllningen och ställ dem i kylen för att kallna.
  7. Maräng: Koka upp vatten och 2 dl strösocker till en simmig sockerlag i cirka 122 grader.
  8. Vispa äggvitorna fluffiga med 1 msk strösocker i en bunke. Tillsätt den varma sockerlagen i en fin stråle och vispa marängen med elvisp tills den är blank och kall, cirka 10 minuter.
  9. Fyll en spritspåse med rakt tyll med maräng och spritsa små toppar över fyllningen i tarteletterna. Färgsätt marängtopparna med en gasbrännare.