Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Björnbärstartelette med vit chokladmousse

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Krispig botten med kardemumma toppad med vit chokladmousse och söta mogna björnbär. Degen räcker till cirka 12 bottnar. Varför inte göra sex bakelsebottnar och småkakor av resten av degen. Goda till kaffet eller en kopp earl grey.

Ingredienser

1 portion

Bottnar

  • 120 g smör
  • 3-3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 tsk nymald kardemumma

Topping

  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g vit choklad
  • det rivna skalet av 1/2 citron (gärna ekologisk)
  • 250 g björnbär

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 180 grader.
  2. Blanda ner alla ingredienser utom ägget och äggulan i en bunke. Nyp ihop till en smulig blandning.
  3. Tillsätt ägget och gulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in den och låt vila minst 30 minuter i kylen.
  4. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock platta. Stansa ut bottnar cirka 9 cm i diameter. Lägg rundlarna på ett bakplåtspapper och grädda cirka 10 minuter tills färgen är gyllene. Låt svalna på galler.
  5. Hacka den vita chokladen och lägg den i en bunke. Värm grädden till kokpunkten och slå den över chokladen. Rör med en visp tills blandningen är slät. Tillsätt citronskalet. Låt svalna i kylen.
  6. Vispa försiktigt chokladgrädden till en mousse. Det är risk att gryna sig om man vispar för länge. Klicka eller spritsa moussen på bottnarna och garnera med björnbär.