Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Biff Rydberg

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Mytomspunna Hotell Rydberg låg vid Gustav Adolfs torg i Stockholm fram till 1914, då det revs för att ge plats åt Skandinaviska bankens stora stenpalats. Namnet Biff Rydberg är för mathistorikern snarast en bekräftelse på att rätten inte kommer från hotellet. ”Jag tror inte att den fanns på Hotell Rydberg, då hade den hetat något annat. Den fick namnet Rydberg för att den serverades utanför Rydberg”, säger Richard Tellström.

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g oxfilé, tärnad
  • 600 g fast potatis
  • 3 ½ gula lökar, hackade
  • 4 äggulor
  • 3 msk smör
  • 3 msk matolja
  • salt och svartpeppar
  • persilja

Så här gör du

  1. Skala och tärna potatisen i cirka 1 × 1 centimeter stora bitar. Lägg dem i kallt vatten, sila av och torka noga på en handduk.
  2. Hetta upp en stekpanna och bryn potatisen i smör och olja. Sänk temperaturen något när alla sidor är gyllene och stek sedan sakta tills den är mjuk och har fått fin färg. Vänd ofta så att alla sidor steks.
  3. Skala och hacka löken fint och stek den mjuk i smör på medelvärme. Separera äggulorna och spara dem i de halva skalen.
  4. Tärna oxfilén i cirka 2 × 2 centimeter stora bitar och torka bort eventuell köttsaft. Håll filén rumstempererad och krydda köttet med salt och peppar. Bryn köttbitarna med smör och olja.
  5. Servera den brynta oxfilén med den råstekta potatisen samt löken och toppa med en äggula.