Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Biff Greta

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Biff Greta anses härstamma från Stadshotellet i Karlstad och är uppkallad efter krögare Odéns hustru. Den ska dock inte ha funnits på menyn, men serverades trots det som vickning. Rätten är ett exempel på hur kvinnor behandlas i vår mathistoria, menar Richard Tellström. När kvinnor anses ligga bakom något, som västerbottensost eller tjälknöl, beskrivs det ofta som en slump, menar han.

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g oxfilé
  • 2 gula lökar
  • 10 medelstora, fasta potatisar
  • 3 msk dijonsenap
  • 2 äggulor
  • smör
  • salt och peppar

Till servering:

  • hackad persilja och salladslök

Så här gör du

  1. Tärna köttet i drygt halvcenti­meterstora bitar. Skala och hacka löken fint.
  2. Skala och skär potatisarna i centi­meterstora tärningar och koka dem i lättsaltat vatten i några minuter.
  3. Slå potatisen i ett durkslag, låt rinna av och stek den sedan färdig i smör i en stekpanna.
  4. Blanda senap, äggulor, lök och köttärningar i en bunke. Hetta upp en stekpanna ordentligt, smält en klick smör i pannan och stek köttblandningen hastigt, ungefär som en omelett. Salta och peppra.
  5. Lägg upp potatis på ena halvan av ett uppläggningsfat eller fyra tallrikar och kött på den andra.
  6. Garnera med hackad persilja och strimlad salladslök och servera genast.