Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Basilika och lökscones med sill och whiskyröra

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Kvällsmat, eller några vänner på besök en vardagskväll?
Nåt enkelt, gott, nybakat och som går fort.
Bjud en öl till eller en god mustig cider!
Gör en dubbel sats av scones och du kan värma de dagen efter till en soppa eller sallad!

Ingredienser

4 Lagom stora scones

Scones

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl Fiberhavregryn
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk Salt
  • 1,5 dl Mjölk
  • 0,5 dl rapsolja eller olivolja
  • 2 st äggulor
  • 0,5 st rödlök
  • 0,5 dl hackad basilika

Sill och whiskyröra

  • 200 g Grovt hackad matjessill
  • 3 st hackade hårdkokta ägg
  • 1 knippe Näve blandade hackade örter och gräslök
  • 0,5 st Rödlök
  • 1 dl gräddfil eller crème fraiche
  • 2 tsk whisky
  • 1 tsk stark senap

Tillbehör

  • solrosskott till garnering
  • machesallad
  • rödlöksskivor

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka ägg, låt dem svalna helt. Blanda samman alla torra ingredienser till scones. Blanda i olja, äggulor och mjölk, rör ordentligt. Lägg sen i lök och basilika.
  2. Smeten är kladdig men det ska den vara. Använd lite mjöl och forma ut till runda bröd på en bakplåtsklädd plåt. Grädda ca 12 min högt upp i ugnen.
  3. Blanda samman alla ingredienser till röran.
  4. När bröden svalnat helt dela dem i två delar. Lägg på sallad och en rejäl klick av röran. Toppa med lök,och örter. Njut med en öl eller en mustig cider.