Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Baked alaska

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Denna smaskiga glassbomb är en praktisk dessert till nyår och andra kalas när man vill ha något som är färdigt att bara ta ut ur frysen men ändå effektfullt. I receptet används en hasselnötsbotten, men man kan även köpa färdiga marängbottnar om man vill.

Recept ur Leila Lindholms bok “Sweet Christmas”.

Ingredienser

1 glasstårta
  • 1 liter hallonsorbet
  • 1 liter chokladglass
  • 1 liter vaniljglass
  • 1 stor sockerkaksform (att frysa i)

Nötbotten

  • 5 äggvitor
  • 1 ¾ dl strösocker
  • 100 g hasselnötter
  • ½ dl majsstärkelse (Maizena)
  • 1 dl florsocker

Italiensk maräng

  • 6 ekologiska äggvitor
  • 1 nypa salt
  • 4 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvitor och socker fluffigt till en maräng. Börja med ca 20 % av sockret, och när marängen börjar gå ihop, höj hastigheten och ha i resten av sockret lite i taget.
  2. Mixa hasselnötterna i en mixer. Vänd ner dem i marängen till­ sammans med Maizena och florsocker.
  3. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa ut en rund botten på ett bakplåtspapper, börja från mitten och spritsa en spiral utåt (det kan vara bra att rita av metallformen på papperet eftersom bottnen ska vara något mindre än metallformen i diameter).
  4. Grädda bottnen i ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna. Lägg plast­folie en sockerkaksform (detta för att det ska vara enklare att få ut glassen). Fyll formen med tre lager av glass. Lägg nötbottnen överst när formen är fylld och tryck till. Täck med plastfilm och frys på ordentligt.
  5. Italiensk maräng: Vispa äggvitor och salt till ett skum. Koka under tiden en sock­erlag av strösocker och vatten till exakt 121 grader i en liten kastrull (lägg i en elektronisk stektermometer för att kontrol­lera temperaturen).
  6. Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning på medelhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.
  7. Spritsa eller bred marängen över glassbomben och bränn av ytan med en gasolbrännare. Servera direkt eller förvara i frys till servering.
Du kanske även gillar