Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bakad spetskål med rostade pekannötter och örtolja

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Kål är verkligen en helt fantastisk grönsak. Det finns så många olika sorter, och så många olika tillagningssätt som gör att de går att variera i oändlighet. När det kommer till att ugnsbaka eller rosta är min favorit spetskålen. Den blir underbart mjuk, men ändå krispig.

Recept ur “The new green salad” av Therese Elgquist (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Ingredienser

4 portioner

Bas:

  • 2 medelstora vita spetskål
  • 3 msk kallpressad olivolja
  • 2 tsk torkad ramslök (eller annan valfri torkad ört och 1 krm vitlökspulver)
  • ½ tsk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Örtolja:

  • 1 dl kallpressad olivolja av god kvalité
  • 2 dl blandade färska örter (exempelvis mynta, persilja och basilika)
  • ½ vitlöksklyfta
  • 1 msk färskpressad limesaft
  • himalayasalt, nymalen svartpeppar

Topping:

  • ½ dl pekannötter (20 g)
  • 30 g parmesanost (valfritt)

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225 grader. Ta eventuellt bort de yttersta bladen från spetskålen, skär sedan i kvartar och placera bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Blanda samman olja, ramslök, salt och peppar. Pensla kålen noga runt om.
  3. Baka i mitten av ugnen i 30 minuter, tills kanterna fått färg och blivit krispiga. Vänd kålen efter halva tiden.
  4. Rosta pekannötterna i torr, het stekpanna. Låt svalna.
  5. Örtolja: Mixa alla ingredienser till en slät olja. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg spetskålen på ett fat, ringla över örtolja och strö över pekannötterna. Riv eventuell över parmesanost.