Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mandelmusslor – klassiskt recept

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Spröda mandelmusslor fyllda med vispad grädde och sylt är ett måste för många, särskilt i juletid. Vi hjälper dig att lyckas med de goda kakorna.

Ingredienser

40 kakor
  • 2 dl sötmandel, 125 g
  • 2 bittermandlar, eller 5 droppar bittermandelarom
  • 200 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl

Till formarna

  • smält smör

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • hallon, hjortron, bär eller sylt

Så här gör du

  1. Skålla och skala mandel och bittermandel. Smörj mandelformarna med smält smör. Ställ dem på en plåt.
  2. Lägg mandel, bitter­mandel, strösocker och vaniljsocker i matberedaren med kniven monterad. Kör tills det blir ett fint mjöl.
  3. Tillsätt smör i bitar, ägg och vetemjöl och kör tills det bildas en degboll. Lägg i en plastpåse och låt stå minst 1 timme i kylskåpet.
  4. Rulla ut degen till en längd, dela i bitar och tryck ut i formarna. Skär kanterna jämna med en kniv. Låt formarna vila i kylen 15 minuter. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, 8-10 minuter.
  5. Låt formarna svalna, så att du kan ta i dem. Vänd dem och knacka på undersidan med skaftet på en trägaffel. Kläm försiktigt på formarnas kanter, så lossar kakorna lättare. Lägg på galler för att kallna.
  6. Fyll mandelmusslorna med vispad grädde och garnera med hallon eller hjortron strax före serveringen.
2 kommentarer om "Mandelmusslor – klassiskt recept"
  • Anna Karlsson
    Anna Karlsson

    Lite, lite salt så blev dom helt perfekta! Bra beskrivning.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Anna Karlsson

      Roligt att höra! Och tack för tipset. /Stina, webbredaktör Mittkök.se