Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Baileysfudge med kaffekross

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Att göra egen fudge är gott och inte så svårt. Smaksätt med vad du vill – Baileys och kaffe till exempel.

Ingredienser

30 st
  • 3 dl grädde
  • 1 dl sirap
  • 5 dl socker
  • 1 dl farinsocker
  • 100 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3/4 dl Baileys
  • 3-4 msk hela kaffebönor

Så här gör du

  1. Smöra eller olja en liten långpanna cirka 20 x 20 centimeter.
  2. Blanda grädde, sirap, socker, farin­socker och smör i en tjockbottnad kastrull. Värm upp långsamt och rör om tills ingredienserna har smält och löst upp sig.
  3. Koka upp smeten och rör om ofta till cirka 110-115 grader. Testa gärna om smeten klarar kulprovet genom att droppa lite smet i ett glas vatten och rulla smeten till en liten mjuk kula. Den ska inte bli för hård för då blir det mer kola.
  4. När smeten är klar, ta av den direkt från plattan och rör ner vaniljsocker och Baileys. Fortsätt röra alternativt vispa tills smeten känns tjock cirka 5-6 minuter. Häll direkt upp i den smörade formen och låt den svalna.
  5. Mortla kaffebönorna tills de är krossade och strö över fudgen. Låt svalna och skär i rutor.