Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Auberginegratäng med mozzarella

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Den här lite annorlunda gratängen är god till grillat kött, kyckling, lax eller kallskuret.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg aubergine
  • salt
  • olivolja
  • 400 g mozzarella (2 påsar)
  • 2 hårdkokta ägg
  • 2 dl nyriven parmesanost
  • tomatsås (se recept)

Tomatsås

  • 500 g krossad tomat
  • 1 dl vatten
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk grönsaksfond
  • 2 tsk timjan
  • 3 msk tomatpesto (köp färdig)
  • salt
  • nymalen peppar

Så här gör du

  1. Börja med tomatsåsen. Koka ihop tomater, vatten, vitlök, fond och timjan utan lock, cirka 15 minuter. Blanda i pesto och smaka av med salt och peppar.
  2. Skär auberginen i 1/2-centimeter tjocka skivor. Strö över salt och låt dra i cirka 30 minuter. Torka av den vätska som bildats.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg aubergine-skivorna på en smord plåt och pensla med olivolja. Rosta dem i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
  4. Skiva osten och äggen.
  5. Varva aubergine, mozzarella, ägg, parmesanost och tomatsås i en smord, ugnsfast form. Avsluta med aubergine och tomatsås och spara lite parmesanost att strö över sist.
  6. Gratinera i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
  7. Låt gratängen stå en liten stund innan den serveras.