Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Auberginegratäng med mozzarella

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 22 st har redan röstat
Auberginegratäng med mozzarella
Foto: Ove Lindfors

Härlig gratäng som passar bra både som vegorätt med en sallad, och som tillbehör till grillat kött, kryddiga korvar och kyckling.

Ingredienser

4 portioner
  • cirka 1 kg aubergine
  • salt
  • olivolja
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 kg tomater
  • 1 krm chiliflakes
  • 2 mozzarellaostar
  • 2 dl riven pecorino eller parmesanost

Så här gör du

  1. Skär auberginen i tunna skivor på längden. Lägg dem på en skärbräda och strö över lite salt. Låt stå och dra i cirka 20 minuter. Torka av skivorna.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla aubergineskivorna med olivolja på båda sidor. Lägg dem på en plåt med bakplåts­ papper. Rosta i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, vänd dem efter halva tiden.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomaterna i grova bitar.
  4. Fräs löken i olivolja utan att den tar färg. Låt vitlöken och chilin fräsa med en stund på slutet. Blanda i tomaterna. Fräs tills vätskan kokat in och det är en tjock tomatsås. Smaka av med salt.
  5. Skär mozzarellan i tunna skivor.
  6. Varva aubergine, tomatsås, mozzarella, och parmesanost i en smord ugnsfast form. Börja med aubergine och avsluta med ett lager aubergine, tomatsås och parmesanost.
  7. Baka i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
Du kanske även gillar