Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Auberginegratäng

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Särskilt gott till grillade lammkotletter och särskilt trevligt att laga på plats i Languedoc efter en dag på marknaden.

Ingredienser

4 portioner
  • 3-4 schalottenlökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl vitt torrt vin
  • salt och svartpeppar
  • färsk timjan
  • 4 auberginer
  • 1 pkt Mozarella
  • 2 dl riven gruyère eller annan ost
  • 3 Bifftomater eller 7-8 vanliga.

Så här gör du

  1. Börja med att salta ur auberginerna.
  2. Skär auberginerna på längden i 5 mm tunna skivor. Lägg dem på bricka och strö på salt ( helst fling-) på båda sidor. Låt saltet dra ut vätskan i minst 20 min för att bli av med besk smak.
  3. Skölj bort saltet i kallt vatten, torka auberginerna och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Pensla båda sidor tunt med olivolja. Rosta i omgångar i ugnen, 225 gr i 20 min, vänd dem efter halva tiden.
  4. Gör tomatsåsen under tiden. Hacka lök och vitlök. Skär ett kryss i tomatens och skålla dem i hett vatten för att få bort skalet.
  5. Mjukstek vitlök och lök i olivolja. Häll över i kastrull. Hacka tomaterna och lägg i kastrullen, häll i vin, kryddor. Koka tills såsen tjocknar.
  6. Riv osten på grova sidan rivjärnet. Skiva mozarellan.
  7. Smörj en form med lite olivolja. Varva auberginer, tomatsås, ost. Avsluta med ett lager tomatsås och ost.
  8. Grädda i ugnen i 220 grader i ca 40 minuter.