Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Asiatisk sesamlax med sojadressing

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg
Asiatisk sesamlax med sojadressing
Ove Lindfors

Värmande asiatiska smaker är alltid lika fräscha. Servera den hela laxfilén tillsammans med dressing i små skålar som var och en kan doppa sin fisk i.

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g laxfilé av mittbit
  • solrosolja
  • salt
  • 2 msk sesamfrön, gärna både svarta och vita
  • cirka 200 g färsk broccoli
  • cirka 100 g shiitakesvamp

Topping

  • 2 salladslökar, strimlade
  • 1 röd chilifrukt, strimlad
  • färsk koriander
  • limeklyftor

Dressing

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 msk solrosolja
  • 3 msk finstrimlad färsk ingefära
  • 1 1/2 dl japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 2 tsk fisksås
  • 1 tsk rörsocker
  • 2 tsk sesamolja

Till servering

  • jasminris

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Gnid in laxen med olja. Krydda med salt och strö över sesamfrö. Lägg den i en stor oljad ugnsfast form.
  2. Dela broccolin i buketter och skiva stammen. Blanda broccoli och svamp med 2 msk olja och salt. Lägg grönsakerna runt laxen.
  3. Baka lax och grönsaker i mitten av ugnen cirka 40 minuter. Laxen ska inte överstekas utan fortfarande ha en liten rå kärna i mitten när den är klar. Använder du termometer ska innertemperaturen vara 56 grader när laxen är färdigstekt.
  4. Dressing: Skala och skiva vitlöken. Kärna ur och strimla chilin.
  5. Hetta försiktigt upp oljan i en kastrull. Tillsätt vitlök, chili och ingefära. Fräs sakta någon minut utan att det tar färg. Tillsätt soja, vinäger, fisksås, socker och sesamolja och värm försiktigt.
  6. Vid servering: Strö salladslök, chili och hackad koriander över fisken, lägg på limeklyftor. Servera med dressingen och ris.
Du kanske även gillar