Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Asian egg fried rice

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

I många delar av Asien utgör Egg fried rice en stomme i matlagningen, och går att variera i all oändlighet. Detta är en vegetarisk variant med tofu, och med toner av ingefära, vitlök och sesam.

Ingredienser

4 portioner
  • 400 gr extra fast tofu
  • 2 msk + 3 msk japansk soja
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 0 ,5 msk socker
  • 4 ägg
  • 6 dl kallt kokat japanskt ris eller jasminris
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 ⁄2 broccoli, bruten i små buketter
  • 1 morot, hackad
  • 3 salladslökar, skivade
  • 2 tsk riven ingefära
  • 1 tunt skivad röd chili
  • 2 dl gröna ärter
  • 2 tsk sesamolja
  • rapsolja till stekning
  • 1 msk rostade sesamfrön

Så här gör du

  1. Börja med att marinera tofun. Blanda 2 msk soja, 0,5 msk socker och 1 riven vitlöksklyfta. Tärna tofun och vänd runt i marinaden. Ställ åt sidan.
  2. Fräs hackad vitlök, broccoli och morot på hög värme i cirka 2 minuter i en wok eller stor stekpanna. Tillsätt ingefäran, chili, salladslök samt eventuellt lite mer olja och lägg ner riset och ärtorna i pannan. Stek i 2 minuter.
  3. Stek tofu på hög värme i en separat stekpanna till gyllene runtom.
  4. Vispa upp äggen. Flytta undan ris och grönsaker åt sidorna av woken/pannan så att det blir ett stort hål i mitten. Häll i de uppvispade äggen och låt steka där i ca 1 minut. Rör runt i ägget tills det börjar koagulera och blir krämigt. Blanda då ris och grönsaker med ägget.
  5. Häll på soja och sesamolja och rör runt så att allt ris får ta smak av dessa. Lägg i tofun och rör om. Strössla över sesamfrön och servera genast.