Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ärtsoppa med fläsk

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Hemkokt ärtsoppa med mycket fläsk och därtill rykande, varm punsch! Annars gillar jag inte punsch, det är alldeles för sött för min smak, men varm till ärtsoppa är en höjdare. Om du inte provat, gör det. Förvånande gott!

Ingredienser

4 portion
  • 500 gr gula ärtor
  • 1,5 liter vatten
  • 400 gr rimmat fläsklägg eller bog
  • 2 gula lökar
  • timjan
  • mejram
  • lagerblad
  • vitpeppar
  • kryddpeppar

Så här gör du

  1. Skölj och blötlägg ärtorna dagen innan (ca 12 timmar).
  2. Koka gärna fläsket med lagerblad, en gul lök, kryddpeppar och vitpeppar dagen innan i ca 1 timme
  3. Koka ärtorna i spadet från fläsket plus vatten (det bör vara ca 1,5 -2 liter vätska) i ca 1,5 timmar. När ärtorna kokat upp, skummar du ytan. Lägg sen i en hackad gul lök, kryddpepparkorn och lagerblad.
  4. Tärna upp köttet i bitar.
  5. När soppan har kokat klart, kan man späda den med vatten för att få en lagom tjock konsistens. Smaka av med salt, peppar, timjan och mejram. Tärna fläsket och lägg det i den kokta soppan. Servera soppan med senap och gärna med ett glas varm punsch.