Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppelsmulpaj

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg
Äppelsmulpaj
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

God och glutenfri äppelsmulpaj gjord på havregryn och mandelmjöl, sötad med kokossocker och flytande honung. Servera med banana nice cream eller lättvispad grädde.

Ingredienser

10 bitar

Äppelsmulpaj

  • 175 g smör, kallt
  • 2 dl kokossocker
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl havremjöl
  • 3 dl mandelmjöl
  • 4 äpplen
  • 2 tsk kanel, malen
  • 3 msk flytande honung

Banana nice cream

  • 10 bananer
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 dl kokosmjölk, den fasta kokosmassan (kokosmjölk är ofta separerad i förpackningen – en fastare kokosmassa och en tunnare vätska)
  • 4 msk havreyoghurt eller grekisk yoghurt
  • 2-4 tsk honung

Tillbehör

  • Eventuellt vispad grädde

Så här gör du

  1. Äppelsmulpaj: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär smöret i tärningar. Blanda ihop smör, kokossocker, havregryn och mandelmjöl, till en smulig pajdeg.
  3. Lägg hälften av smulorna i botten av en pajform cirka 22-24 centimeter i diameter.
  4. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Strö över kanelen och ringla över honungen.
  5. Lägg äppelklyftorna i ett cirkelmönster i pajformen och strö över resten av smulorna.
  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.
  7. Banana nice cream: Skala och skiva fyra av bananerna och lägg in skivorna i frysen i minst 5–6 timmar.
  8. Skär upp den sista bananen och mixa de frysta skivorna med den sista bananen. Tillsätt vaniljpulver, kokosmjölk, yoghurt och honung.
  9. Servering: Ringla lite honung över pajen om du vill och servera med banana nice cream eller vispad grädde.
Du kanske även gillar