Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppelkaka

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Servera gärna äppelkakan med vaniljsås eller glass.

Ingredienser

8 bitar
  • 1 kakform, ca 22 cm i diameter
  • smör och ströbröd till formen
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 300 g kylskåpskallt smör, tärnat
  • 4 dl socker
  • finrivet skal av 1 vältvättad citron
  • 2 ägg
  • 4 äpplen
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 2 msk florsocker + florsocker till garnering

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa formen.
  2. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  3. Mät upp smör, socker och citronskal i matberedare monterad med en kniv och mixa ca 1 minut. Mixa i äggen, ett i taget. Tillsätt mjölet och mixa ihop till en jämn smet.
  4. Lägg smeten i formen och jämna ut med baksidan av en matsked.
  5. Klyfta, kärna ur och skär äpplena i skivor. Blanda äppelskivorna med citronsaften. Stick ner dem i smeten. Sikta över florsocker. Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 45 minuter.
  6. Garnera med lite siktat florsockret innan serveringen.
1 kommentar om "Äppelkaka"