Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äppelfyllda munkar

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Söta munkar med en fyllning av äppelmos! Så kallade Berlinermunkar är både utsökt goda och en lite klassiker på kakfatet.

Ingredienser

15 stycken
  • 1 dl mjölk, 37 grader
  • 25 gram jäst för söta degar
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 2 tsk fint vaniljsocker, gärna med svarta vaniljkärnor i
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 2 ägg
  • 1 dl äppelmos
  • 1/2 liter friteringsolja

Så här gör du

  1. Smula jäst i en bunke och rör ihop med mjölken. Rör i 2 dl vetemjöl, låt stå på dragfri plats i 30 minuter.
  2. Vispa ihop socker, vaniljsocker och smör med elvisp i minst 5 minuter. Tillsätt sedan äggen ett i taget medan du fortsätter att vispa.
  3. Rör ihop de båda blandningarna. Strö över 4 dl av vetemjölet och rör tills du får en elastisk kladdig deg.
  4. Strö sista decilitern av mjölet på ett bakbord och häll ut degen. Arbeta tills det inte längre klibbar vid händerna. Kavla ut degen cirka 1/2 cm tjock och stansa ut rundlar, cirka 6 cm i diameter.
  5. Lägg en liten klick äppelmos, cirka 1/2 tsk, på en rundel och lägg på en annan som lock. Nyp ihop kanterna lätt och lägg på bakplåtspapper. Gör likadant med resten av rundlarna. Jäs under bakduk, 30-40 minuter.
  6. Värm olja till 180 grader i en tjockbottnad kastrull med höga kanter. Fritera 2-3 munkar i taget, cirka 1 minut på varje sida.
  7. Låt rinna av på hushållspapper och strö över strösocker eller florsocker.