Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Amy och Ebba von Sydows godaste granola


Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 144 st har redan röstat

Ebba von Sydow och hennes syster Amy von Sydow Green har skrivit kokbok ihop. Här kommer bästa receptet på granola! “Det här blir en rejäl laddning granola (ugnsrostad knaprig müsli). Varva med bär och yoghurt i höga glas för snygg servering. I USA har nästan varje kafé med självaktning sitt eget recept på granola. Man äter det till frukost eller brunch med färska bär och yoghurt.
”

Ingredienser

20 portioner
  • 
8 dl havregryn (du kan också blanda med rågflingor eller ta någon grynblandning)
  • 
2 dl kruskakli eller vetekli
  • 
2 dl pumpafrön/solroskärnor eller blandning
  • 
1 dl linfrön
  • 
2 dl grovhackade nötter (mandlar, hasselnötter, cashewnötter - dina favoritsorter helt enkelt!)
  • 
2 dl vatten
  • 
2 tsk kanel

  • 2 tsk mald kardemumma, för ännu mer smak 10 färska mortlade kardemummakärnor

  • 1 tsk vaniljsocker
  • 
1 dl farinsocker eller mörkt muscovadosocker (halvera både socker och sirap för lite ökad nyttighetsfaktor)

  • 1 dl mörk sirap
  • 
1 dl solrosolja eller annan vegetabilisk olja
  • 
1 msk honung

  • 150-200 g torkad frukt eller bär (t.ex. aprikoser, tranbär, russin)

Så här gör du

  1. 
1. Blanda gryn, kli, frön och nötter i en stor bunke. Ta fram en kastrull och häll i vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung. Värm blandningen varsamt under omrörning några minuter, men låt den inte koka upp, alltihop ska bara smältas samman.

  2. Häll blandningen över allt det torra i bunken. Blanda ihop ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper.

  3. Rosta i ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter, rör om minst tre gånger under tiden. Det bränns lätt, håll koll! Granolan är klar när den är lätt guldbrun. Vänta lite längre om du vill ha riktigt knaprig granola.

  4. Ta ut plåtarna och låt svalna lite grand. Häll på torkad frukt, rör om och förvara i lufttät burk. Håller sig åtminstone 2 veckor men tar oftast slut innan dess.

2 kommentarer om "Amy och Ebba von Sydows godaste granola
"
  • öländsksmula
    öländsksmula

    Minskar man socker- och sirapsmängden med hälften blir granolan perfekt.

  • Helena Penntoft
    Helena Penntoft

    Säkert mkt gott. Men skriv inte i inledningen att det är mkt enkelt.

    Denna enormt långa lista på indegrienser, gör att man bara vill stänga av på en gång.
    Helena