Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Allt-i-ett-gryta med kräftor

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Spännande och matigt med kräftor, majskolvar, chorizo och potatis. Du kan använda vanlig gryta eller fiskkittel med gallerinsats. Sötpotatisen kan bytas mot vanlig potatis.

Ingredienser

8 portioner
  • 1 kg frysta kräftor
  • 2 –4 sötpotatisar, cirka 700 g, vältvättade eller skalade
  • 2 –3 majskolvar
  • 100 g rökta kryddiga korvar, till exempel chorizo

Buljong

  • 1 gul lök
  • 1 –2 vitlöksklyftor
  • 3 msk majsolja
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 1 ,2 liter kokande vatten
  • 3 dl torrt vitt vin, gärna matlagningsvin
  • 1 bukett färsk oregano (4–5 kvistar)

Melonsallad i mangosås

  • 1 liter tärnat melonkött, gärna olika sorter
  • 1 mogen mango
  • 1 dl sweet chilisås på flaska
  • 1 –2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 ⁄2 kruka koriander, hackad

Till garnering och servering

  • 2 –3 krm havssalt eller flingsalt
  • 2 –3 krm chiliflingor
  • färsk oregano
  • citronklyftor

Så här gör du

  1. Melonsallad: Skala mangon. Skär mangoköttet i bitar och mixa med chilisåsen. Smaka av med vinägern. Lägg melonbitarna i en skål. Häll över såsen. Toppa med koriander
  2. Buljong: Skala och hacka löken och vitlöken.
  3. Fräs lök och vitlök i olja i en stor gryta i cirka 3 minuter. Smula ner buljongtärningen och fräs 1 minut. Tillsätt vattnet, vinet och oregano, koka upp och sjud i cirka 5 minuter.
  4. Dela potatisen. Skär majskolvar i mindre bitar. Skär korven i skivor.
  5. Lägg i potatis, majs och korv i buljongen och koka under lock i cirka 15 minuter eller tills allt är genomkokt.
  6. Lägg i kräftorna och koka 3–5 minuter eller tills de är genomvarma. Ta upp kräftor, potatis, majs och korv. Garnera med salt, chiliflingor och oregano.
  7. Sila buljongen och servera den vid sidan av.