Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Aïgo buïdo

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

När man smakar vitlökssoppa för första gången kanske man inte ens kan gissa vad den är gjord av. För när vitlök kokas, blir dess smak utsökt, aromatisk och nästan omöjlig att definiera. Vid Medelhavet anses en aïgo buïdo vara mycket välgörande för lever, blodomlopp, allmänt välbefinnande och andlig hälsa. En hel vitlök är inte alls för mycket till 2 liter soppa. För de verkligt begivna är det inte ens tillräckligt.

Ingredienser

6-8 portioner
  • 1 vitlök delad i klyftor eller 16 oskalade vitlöksklyftor
  • 2 vatten
  • 2 tsk salt
  • en nypa peppar
  • 2 nejlikor
  • 1/4 tsk salvia
  • 1/4 tsk timjan
  • 1/2 lagerblad
  • 4 persiljestjälkar
  • 3 msk olivolja
  • en 3-literskastrull
  • en trådvisp
  • 3 äggulor
  • en soppterrin
  • 3-4 msk olivolja
  • en sil
  • hårt rostade vita brödskivor - croûtes
  • 2 1/2 dl riven schweizerost eller parmesanost

Så här gör du

  1. Lägg vitlöksklyftorna i kokande vatten och koka i 1/2 minut. Sila, skölj i kallt vatten och skala.
  2. Lägg vitlöken och övriga ingredienser i kastrullen och koka sakta i 30 minuter. Smaka av.
  3. Vispa äggulorna i terrinen någon minut, tills de tjocknar. Sätt sedan till oljan droppvis som när man gör majonnäs.
  4. Lägg brödskivorna i ett lager på ett galler och rosta dem i 165 grader varm ugn i cirka 30 minuter, tills de är alldeles torra och lätt brynta.
  5. Alldeles innan man serverar vispar man droppvis ner en slev soppa i äggblandningen. Sedan silar man sakta i resten av soppan under omrörning och pressar all saft ur vitlöken. Servera genast med brödet och osten.