Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Teff – 7 anledningar att äta det varje dag

Teff – 7 anledningar att äta det varje dag

Teff. Lägg namnet på minnet. Nu tar det nyttiga lilla teffkornet över efter quinoa och chiafrön. Här är flera goda anledningar till varför du ska äta teff varje dag!  
teff, teffkorn, teffmjöl

Teff är ett av de mest nyttiga grynen du kan äta. Det är rikt på kalcium, fibrer, protein och antioxidanter och en stor källa till energi. Det ger långvarig mättnadskänsla och kan på så sätt hjälpa dig att hålla vikten.  Kornet kommer ursprungligen från Etiopien och Eritrea där det odlats i tusentals år. Här mals det till mjöl och används till att baka surdegsbrödet injera.  Teffkornet har en mild nötig smak och finns i både en ljus och lite mörkare variant. Genom att rosta dem kan man förstärka den nötiga smaken.   

Teff kan användas som ersättare till exempelvis pasta, ris, bulgur eller quinoa och kokas i cirka 15 minuter. Ännu bättre blir det som gröt och då kokar man grynet lite längre och tillsätter mer vatten. Teffkorn passar även bra till bakning och ger ett härligt crunch i mjuka kakor och bröd. Smakmässigt passar det bra ihop med choklad och kryddor så som kanel, kardemumma och ingefära. Det är helt enkelt ett superlivsmedel som passar till både frukost, middag och dessert! 

Här är 7 anledningar till varför du ska äta teff varje dag:

1. Teff är glutenfritt
Teffmjöl är ett toppenbra alternativ att använda i bakning i stället för vetemjöl. 

2. Mineralbomb
Det är fullproppat med mineraler! Att ha mineralbrist är vanligt och mineraler behövs för att kroppen ska få näring och fungera bra.   

3. Ger dig starka ben
Teff är överlägset det mest kalciumrika grynetEn kopp kokt teff innehåller 123 milligram kalcium. Ungefär lika mycket som en halv kopp kokt spenat. Bra för att få starka ben alltså!  

4. Magens vän
Teffkorn är rika på kostfibrer vilket är bra för matsmältningen.  

5. Skyddar kroppen
Teff är rikt på resistent stärkelse vilket hjälper till att hålla cancerceller borta från tjocktarmen.   

6. Minskar sötsuget
Kornet
 består av långsamma kolhydrater vilket hjälper dig att hålla blodsockret i schack.   

7. I stället för ägg
Teff innehåller lättsmälta proteiner (albuminer) vilket gör det till ett bra alternativ till ägg.  

Sugen på att baka med teff? Kolla in receptet här under:

Källor: ica.se, wholegrainscouncil.org, globalhealingcenter.com 
Text: Veronica Lundström Kristensen
veronica.lundstrom@expressen.se

En tjänst från Vinkompassen.se

Tips på nya viner

från Vinkompassen direkt i din inkorg!

Jag är 25 år eller äldre och godkänner våra användarvillkor