Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Te – 10 anledningar att dricka det oftare

Te – 10 anledningar att dricka det oftare

Te – 10 anledningar att dricka det oftare

Sverige är ett av världens mest kaffedrickande länder. Men faktum är att de som väljer te är friskare än kaffedrickare. Här får du 11 anledningar att byta ut kaffet mot te!

Kaffe är sedan länge Sveriges nationaldryck på många sätt. Men kaffebusken är en besprutad växt, vattendrivande och uttorkande. Dessutom ger den falsk energi, och leder på lång sikt till utmattning. Kaffe stressar kroppen, vilket kan leda till sömnlöshet och stresskänslighet.

Tack och lov finns det alternativ! Te är ett alldeles utmärkt sådant. Här får du veta allt gott te gör med dig, vilket kanske gör det lättare att skippa kaffet. Eller byta ut åtminstone någon av kaffekopparna mot te!

te

Foto: Fotolia

1. Mindre koffein
Kaffe innehåller vanligtvis två till tre gånger mer koffein än te, och för mycket koffein är inte hälsosamt. Det kan ge problem med skakningar, matsmältning, huvudvärk och sömn. Kamomillte däremot kan hjälpa mot problem med både matsmältningsbesvär och illamående. Och antioxidanterna i teet skyddar din kropp från föroreningar i luften.

Läs också: Därför ska du honung i ditt te

2. Stärker immunförsvaret
Örtter är bra för ditt immunförsvar och hjälper kroppen att motarbeta förkylningar. På våren kan du plocka nässlor och maskrosblad, och på sommaren rödklöverblom, nässlor, älggräs, och gullris, och göra ditt eget te. Om du tycker teet blir smaklöst kan du tillsätta anis, fänkål, lakritsrot eller honung.

3. Bränner fett
Enligt experter är de som dricker te oftast mer fysiskt aktiva än de som dricker kaffe. Varför vet man inte. Däremot har flera vetenskapliga studier visat att tedrickare, framför allt de som dricker grönt te, går ner i vikt snabbare än de som inte gör det. Anledningen tros vara en antioxidant som ihop med koffeinet ökar kroppens ämnesomsättning.

4. Tar bort stress och oro
Är du stressad, har orolig mage och vill lugna nerverna kan te hjälpa dig. Personer som dricker jasmin- lavendel- eller myntate kan exempelvis sänka hjärtpulsen bara genom att lukta på teet, enligt en studie i European Journal of Applied Physiology. Lindblom, humle, citronmeliss och kamomill är bra att dricka på kvällen för att varva ned.

Läs också: Därför ska du starta dagen med en grapefrukt

5. Skyddande antioxidanter
Byter du ut kaffet mot te kan du minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar med 24 procent. Det har en fransk 7-årig studie vid Georges Pompidou Hospital i Paris kommit fram till.

6. Lever längre
Forskarna från samma studie, som pågick under 7 års tid, menar att de som dricker te i stället för kaffe håller sig friskare överlag och därför kan leva längre.

7. Mer variation
Det allra bästa med te, jämfört med kaffe, är att det finns så många olika sorter att välja på. Inte bara grönt, vitt, svart, ört och rött te, smakvariationerna är oändliga, liksom du kan välja på påse och lösvikt.

Läs också: Här är godaste Earl grey-teet på påse – stort test

9. Billigare och enklare
När du reser finns egentligen bara två alternativ. Antingen köper du en svindyr kaffe på kafé eller så tar du med dig pulverkaffe och kokar ditt eget vatten. Dricker du däremot te är allt som behövs varmt vatten och valfri tepåse.

10. Skyddar tänderna
Framför allt svart te hjälper till att minska bildningen av plack, och bekämpar därmed karies, vilket i sin tur förhindrar dålig andedräkt. Allt enligt forskare vid universitetet i Chicago, som också kommit fram till att te kan hjälpa till att förhindra tandlossning.

Läs också: Bästa receptet på nyttiga frukostar

Läs också: Iste – nyttigt och enkelt recept

Källa: Kurera.se, Måbra.com, Improveme.se, Infhost.com

Text: Maria K Broman

En tjänst från Vinkompassen.se

Tips på nya viner

från Vinkompassen direkt i din inkorg!

Jag är 25 år eller äldre och godkänner våra användarvillkor