Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Semlor – stort test 2017

Semlor – stort test 2017

Semlor är gott och populärt att köpa under hela februari - inte bara på själva fettisdagen. Mitt Kök har därför i god tid testat semlor från flera av de mest kända konditorierna i Stockholm - men också från bagerier som levererar till större kedjor i fler delar av Sverige. Kolla listan för att se vilken som testpanelen tyckte var godast!
Tössebageriet

Tössebageriet

Pris: 45 kronor

En semla där panelen hade mycket åsikter kring den söta mandelmassan, som vissa älskade medan andra var mer tveksamma till. Någon tyckte mandelmassan var krämig, någon annan upplevde den som kornig. Men som helhet en trevlig och god semla, även om brödet kunde varit något saftigare.

Betyg:
Magnus Johansson Bageri & Konditori

Magnus Johansson Bageri & Konditori

Pris: 42 kronor

Förra årets vinnare föll inte årets panel i smaken . Semlan såg blek ut, bullen smakade för lite och mandelmassan upplevdes som alldeles för kornig. Dessutom tyckte flera i panelen att den hade en märklig bismak. Den väldigt fluffiga grädden delade dock panelen i två läger.

Betyg:
Wienercaféet

Wienercaféet

Pris: 45 kronor

En riktigt vattendelare som både fick mycket höga och låga poäng av panelen. En del ansåg att semlan var för slafsig och tung, fylld med för mycket grädde och mandelmassa. Samtliga var överens om att just mandelmassan tog mycket plats. Men medan några älskade de stora mandelbitarna och den söta smaken, hade andra extremt svårt för massan och tyckte att den tog över och förstörde semlan.

Betyg:
Brot bageri & patisserie

Brot bageri & patisserie

Pris: 35 kronor

Spridda skurar, men som helhet tyckte panelen att det här var en god och kryddig semla med smak av kardemumma. Någon ansåg att grädden påminde om smält vaniljglass, någon annan att den var perfekt vispad. Mandelmassan delade testarna och där någon tyckte den var god, använde andra ord som “för söt” och “bitter”.

Betyg:
Thelins

Thelins

Pris: 38 kronor

Det stora locket fick både bra och dålig kritik, och brödet smakade mycket bättre och luftigare än vad det såg ut att göra. Medelgod mandelmassa och väldigt neutral grädde, även om någon ansåg att den tog lite mycket plats. Som helhet god, men utan att sticka ut.

Betyg:
City Gross

City Gross

Pris: 18 kronor

Någon använde ordet “brukssemla” om den här. Och ska man se till omdömet som panelen lämnade så är det precis vad det är. En klart godkänd bulle med trevligt utseende. Relativt god smak på både mandelmassa och grädde men med små skavanker och något torrt och tråkigt bröd. Bra, men kanske inte speciellt minnesvärd.

Betyg:
Europabagarn (säljs bland annat i flera Lidl-butiker)

Europabagarn (säljs bland annat i flera Lidl-butiker)

Pris: 24,50 (2-pack)

Mandelmassan upplevdes av vissa som för söt, och för bitter av någon annan. Men i övrigt en bra semla där grädden och mandelmassan visserligen inte stack ut. Själva bullen var dock en riktig höjdare tyckte panelen med tydlig och god smak av kardemumma. Får ett betyg med stort plus.

Betyg:
Alimenta Stockholmsbageriet (säljs bland annat i vissa av Axfoods butiker och i en del Ica-butiker)

Alimenta Stockholmsbageriet (säljs bland annat i vissa av Axfoods butiker och i en del Ica-butiker)

Pris: 34,95 kronor (2-pack)

Den bittersöta mandelmassan med bitar i delade panelen en aning. Dessutom fanns det de som tyckte att grädden var lite för massiv och hårt vispad. Men som helhet ansåg nästan samtliga testare att semlan var god. Ett extra plus för utseendet med det generöst pudrade locket.

Betyg:
Vete-Katten

Vete-Katten

Pris: 40 kronor

En riktigt god och bra gräddad semla som fick övervägande positiv kritik från panelen. Grädden var vispad med fingertoppskänsla och hade en ren och naturlig smak, och den finmalda och lagom söta mandelmassan föll nästan samtliga i smaken. Även om någon hade önskat att brödet hade varit saftigare så blir helhetsbetyget högt. Faktum är att Vete-Katten hade högst medelbetyg av samtliga semlor och är därför testets vinnare.

Betyg:
7-Eleven

7-Eleven

Pris: 15 kronor (30 kronor för ett 2-pack)

Smaklös, torr och tråkig sammanfattar panelens intryck ganska bra. Dessutom kändes grädden inte färsk, och så var det snålt med mandelmassa. Nej, det här var ingen höjdare.

Betyg:
Tidningshuset by Pontus

Tidningshuset by Pontus

Pris: 37 kronor

Testets klart vackraste skapelse som dessutom hade en god smak och fräsch konsistens på grädden. Utöver anmärkningar på en något för kornig mandelmassa med för stora bitar i, så var det här en riktigt bra semla.

Betyg:
Delselius Konditori

Delselius Konditori

Pris: 36 kronor

En otroligt generös semla med extra mycket av precis allt. Men kanske “en aning för mycket av det goda” som någon uttryckte det. Betygen från testarna spretade. Som helhet kan man dock säga att grädden var lite för smaklös. Mandelmassan stack däremot ut och hade en balanserad och god smak.

Betyg:
Sammanfattning

Sammanfattning

 1. Tössebageriet – 3
 2. Magnus Johansson Bageri & Konditori – 2
 3. Wienercaféet – 3
 4. Brot Bageri & Patisserie – 3
 5. Thelins – 3
 6. City Gross – 3
 7. Europabagarn – 3
 8. Alimenta – 3
 9. Vete-Katten – 4
 10. 7-Eleven – 1
 11. Pontus by Tidningshuset – 4
 12. Delselius Konditori – 3
 13. 1=underkänd 2=godkänd 3=bra 4=jättebra 5=världsklass.

Läs också: Så vispar du grädde utan stänk – kolla in videoklippet här!

Läs också: Semlor – recept på saftiga och goda

 

En panel på sex personer fick i ett blindtest titta på och äta av samtliga semlor. Därefter fick de skriva ett omdöme och sätta ett betyg enlig följande betygskala:

1=underkänd 2=godkänd 3=bra 4=jättebra 5=världsklass.

3 kommentarer om "Semlor – stort test 2017"
 • snoffsan
  snoffsan

  Snälla rara Expressen, Lägg alla tester på EN sida TACK! Det är så irriterande att ladda om och om sidan. Det fyller absolut ingen funktion alls. Gör om och gör rätt

 • Japp
  Japp

  Ni kollar inte innehållsföreteckning på de semlor som ni testar?
  Exempelvis går det väl knappast att kalla fyllningen i alimentas semlor för mandelmassa. Största ingrediensen i deras “mandelmassa” socker vatten aprikoskärnor..

  Den fullständiga inrediensförteckningen:
  GRÄDDE, VETEMJÖL, fyllning (socker, vatten, aprikoskärnor, modifierad stärkelse, MANDEL, invertsocker, potatisstärkelse, konserveringsmedel E202 (0,6%), glukossirap, arom), vatten, socker, vegetabilisk olja (palm,raps), dextros, majsstärkelse, kardemumma grovmalen, GRAHAMSMJÖL, druvsocker, jäst, vegetabiliskt fett (palm), salt, emulgeringsmedel (E471), rapsolja, surhetsreglerande medel (E330), arom, enzym, vitamin A och D.

  Det går väl knappt inte att kalla semlorna semlor om kolla innehållsförteckningen. Till utseendet kan jag dock hålla med om att de ser ut som semlor.

  http://www.alimenta.se/artiklar/semla-2pack/

  Mandelmassa är mald mandel ihoprört med socker och ofta med glukossirap eller äggvita som tillsatt bindemedel.

  Det skulle vara mer intressant och göra ett reportage om vilka semlor som innehåller typ vatten mjölk jäst socker mandel och grädde. Hur många fuskar med fulingredienser i sina semlor?
  Titta innehållsförteckningen på alimentas semlor, det inte mycket som är naturliga ingredienser i dem.

  • Mitt Kök
   Mitt Kök
   svar till Japp

   Hej, och tack för din kommentar. Vi testade semlorna utifrån smak, utseende och konsistens och tog denna gång ingen hänsyn till innehållet. Bästa är dock alltid hembakade semlor med hemgjord mandelmassa. Då vet man exakt vad som är i och kan också välja själv hur mycket mandelmassa och grädde man vill ha i sin semla. Mvh Mitt kök-redaktionen Här kommer ett recept på minisemlor http://mittkok.expressen.se/recept/minisemlor-med-karamellgradde/