Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rya rön: Så snabbt ska torsken tinas

Rya rön: Så snabbt ska torsken tinas

Många väljer att ha den frysta torsken i kylen över natten innan den ska tillagas. Men nu visar tester från forskningsinstitutet Nofima att den bör tinas betydligt snabbare än så.

Drygt 80 procent av svenskarna väljer fryst torsk över färsk när de handlar. Nu har Nofima – ett av Europas största forskningsinstitut inom fiske och livsmedel – genomfört tester för att reda ut vilken betydelse upptiningstiden har för köttets kvalitet och förmåga att behålla vätska.

Resultatet av studien visar tydliga skillnader mellan långsam och snabb tining av fisken, enligt Norges sjömatråd.

– Många konsumenter tror att det bästa sättet att tina torsk är i kylen över natten, men nya tester visar att fisken håller en bättre kvalitet om man sköljer med kallt vatten i cirka 30 minuter, säger Line Kjelstrup, fiskexpert på organisationen i ett pressmeddelande.

Läs också: Guide – så grillar du de olika fiskarna

  • Bäst: Tina den under kallt vatten i 30 minuter.
  • Bra: Låt den tina i kylen över natten.
  • Undvik: Lämna torsken framme att tina i rumstemperatur.