Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rött eller vitt vin till kyckling?

Rött eller vitt vin till kyckling?

Kyckling kan tillagas på flera olika sätt och det påverkar även valet av vin. Vinexperten Gunilla Hultgren Karell hjälper dig att hitta rätt.

zKyckling i jordnötssås, curry, mango eller sötsur sås? Fågelrätten kan tillagas på olika sätt med varierande smaker vilket har en inverkan på dryckesvalet.  Vill man exempelvis hitta ett vin som passar till kyckling med currysmak passar enligt Gunilla Hultman Karell ett vitt vin eller ett lättare rött vin.

– Det är svårt att säga om man ska välja rött eller vitt vin till kycklingen – vilket vin som passar beror på hur kycklingen är tillagad säger vinexperten Gunilla Hultman Karell.

Att tänka på

För att enklare förstå hur olika viner kan kombineras till olika kycklingrätter kan man tänka på följande:

    • Till en smakrik kycklingrätt passar ett smakrikt vin
    • Till de flesta marinader passar fruktiga viner
    • En mild och enklare kycklingrätt går bra ihop till lättare vitt vin
    • Grillad kyckling med rökt smak kan kombineras med ett sötare och fruktigare vin.

“Utgå från det vin man gillar bäst”

Ett lättare rött vin passar exempelvis till en kycklinggryta i mild och gräddig smak, här passar även Roseviner bra. Roséviner är många gånger enkla och lätta och passar därför bra ihop med många enklare typer av kycklingrätter. Vill man hellre ha ett vitt vin så kan man välja druvigt och blommigt, eller friskt och fruktigt.

– Det är vanligt att dricka både rött och vitt vin till kyckling. Jag tror att många utgår från det vin de tycker bäst om helt enkelt – det finns inget som är rätt eller fel, avslutar Gunilla Hultman Karell.

Läs också: Vin till kyckling – 5 tips

Källor: Systembolaget och Vinjournalen

En tjänst från Vinkompassen.se

Tips på nya viner

från Vinkompassen direkt i din inkorg!

Jag är 25 år eller äldre och godkänner våra användarvillkor