Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Olivolja – därför ska du steka i det

Olivolja – därför ska du steka i det

Olivolja – därför ska du steka i det

Bland nyttiga oljor, rika på viktiga omega 3- och 6-fetter dyker olivolja ofta upp som en given kandidat att ha med i sin dagliga kost. Olivoljan förekommer främst i kalla recept – men går även utmärkt att steka i. Tidigare forskning har gjort gällande att olivoljan kunde lösgöra farliga ämnen vid för hög temperatur, uppgifter som numera tagits tillbaka. Mitt Kök ger dig fem anledningar till varför du borde steka i olivolja.

Den är väldigt nyttig

Olivoljan är rik på enkelomättade fetter, till skillnad från smör som innehåller mycket av det mättade fettet. Det förbättrar fettbalansen i kroppen och kan ha en förebyggande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar.
Olivoljan innehåller även nyttiga antioxidanter och antibakteriella ämnen och är rik på de viktiga fettsyrorna omega 3 och omega 6.

1 av 5

Källor: British Medical Journal, Tidningen Hälsa, Dagens Nyheter, Viktväktarna

Läs mer: Här är bästa oljan för stekning – och de du ska undvika

Läs mer: Paolo Robertos vitlöksstekta kyckling med tomatpesto och sallad

En tjänst från Vinkompassen.se

Tips på nya viner

från Vinkompassen direkt i din inkorg!

Jag är 25 år eller äldre och godkänner våra användarvillkor
5 kommentarer om "Olivolja – därför ska du steka i det"
  • Leif Ryd
    Leif Ryd

    Fel! Största orsaken till att det är bra att steka i olivolja är för den består mest av ENKELomättade fetter (ca 70%). Dessa har högra kokpunkt är fleromättade fetter. Man ska undvika steka i oljor som har hög andel fleromättade fetter. Man steker i smör i höga temperaturer för att helt omättade fetter står emot hetta bäst.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Leif Ryd

      Hej Leif,
      Ja givetvis ska det vara enkelomättade Fetter. Har korrigerat detta nu. tack för att du gjorde oss uppmärksam på detta.
      Mvh
      Mitt kök-redaktionen

  • Joel Bergqvist
    Joel Bergqvist

    En viktig sak som utelämnas är att olika typer av olivolja har väldigt varierande värmetålighet. Vissa typer av Extra Virgin olivolja börjar osa redan vid 165°C medan raffinerad olja från senare pressningar kan klara uppemot 240°C. Att kategoriskt säga att olivolja klarar höga temperaturer är alltså smått missvisande.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Joel Bergqvist

      Hej Joel!
      Tack för din kommentar. Bra påpekat!
      /Stina, webbredaktör Mitt kök.