Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Öl och mat – härliga kombinationer

Öl och mat – härliga kombinationer

Vilken mat till vilken öl? Och vilken öl till vilken mat? Vi hjälper dig!

Hur gör man för att hitta bästa ölen till bästa maten? Första steget är att vara lite äventyrligare! Ta klivet från att alltid beställa en stor stark till att våga prova nya ölsorter – helt enkelt!

Magnus Svensson, kreativ ledare för sommelierutbildningen på Restaurangakademin, berättar hur man gör.

Läs också: Här är 5 klassiska öl du måste smaka!

Vad är det speciella när man smakar öl?
– Öl handlar mest om beska samt aromämnen som man kan göra mycket skoj med.

Vad är fördelen med öl jämfört med vin?
– Öl är alkoholsvagare och har mindre tanniner, som ger strävhet, än vin. Man kan med fördel dricka öl till het mat. Man kan ofta dricka samma öl rätt igenom hela måltiden. Öl kostar också förhållandevis mindre. Det finns högklassig öl för 30 kronor flaskan.

Är det skämmigt att beställa en stor stark?
– Nej, men det är ungefär som att gå in på en restaurang och beställa “kött”.

Man brukar säga att öl är bröd. Blir man mätt av öl?
– Nej, men precis som bröd så jäser öl och det skapas alkohol och kolsyra som man spär ut. Själva glutenskummet silas bort. Med andra ord finns inget bröd kvar. Det som ger mättnad är vätskemängden.

Vad ska nybörjaren starta med?
– Börja med att fundera på vilket öl du tycker är godast och smaka på liknande sorter. Engelsk ale och mörk lager är gott till det mesta. Veteöl och jättebitter amerikansk öl krävs det mer för att tycka om. Öl är som kultur, ju mer man kan, desto mer får man ut av det.

Ska man ha speciella glas?
– Nej. Vanliga vinglas går bra. Ett stramt och ljust öl är som champagne. Drick den i ett smalt högt glas. Ju mörkare och mer aromatiskt ölet är desto vidare och större kupa.

Hur kall ska ölen vara?
– Ganska kall. Men man ska inte hänga upp sig på temperaturer. Jag tycker att man ska känna efter själv vad man gillar.

Ska ölet skumma?
– Det handlar om tycke och smak. Jag gillar bubblor, när de går sönder utsöndras aromer.

Hur parar man ihop öl med olika maträtter?
– Grunden är att tänka precis som med mat och bröd. Löjrom passar bra med en smörstekt formfranska medan gubbröra funkar bättre med ett kraftigt hårt bröd. Till löjrommen dricker jag en ljus ale och till gubbröran ett mörkare öl. Jättebesk mat, som endive, är det enda som inte funkar med öl.

Här får du bästa tipsen på kombinationer – 8 rätter med öltips.

Sill och Janssons frestelse:
Mörk öl, porter eller IPA, India pale ale.

Gräddiga rätter:
Lättare öl, till exempel lager.

Ost:
Mörkt rostat aromatiskt öl, såsom belgiskt.

Fisk och skaldjur:
Lättare öl – tjeckisk pils, lager, veteöl.

Smakrikt vilt:
Mörkt belgiskt öl.

Het asiatisk mat:
Lätt veteöl eller lager.

Hamburgare:
Lager eller pale ale eller IPA.

Äppelpaj:
Engelsk ale, belgisk gueuze.

Chokladefterrätt:
Mörkt öl.

Läs också: Burk eller flaska – vad är bäst?