Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Koka färskpotatis – så gör du

Koka färskpotatis – så gör du

Koka färskpotatis – så gör du

Att koka färskpotatis är egentligen ingen konst, men här har vi samlat våra bästa tips!

Så här gör du för att få perfekt kokt färskpotatis:

Skrubba potatisarna och lägg dem i en kastrull med kallt vatten. Tillsätt lite salt och koka upp vattnet. Känn på potatisen då och då med en potatissticka eller gaffel. När du får igenom gaffeln utan motstånd är potatisen klar. Det brukar ta cirka 15 minuter från att vattnet kokat upp. Se upp så att potatisen inte börjar falla isär när du känner på den – då har den kokat för länge.

Ett annat sätt är att låta rikligt med saltat vatten koka upp i en kastrull. Snåla inte med saltet. Beräkna ungefär 3 tsk salt per liter vatten. När vattnet kokar lägger du i färskpotatisen. Potatisen flyter upp till ytan när den är klar. De minsta blir klara först, så ta bort dem efterhand de kokat färdigt.

Våra 3 bästa tips för kokt färskpotatis:

1. Tillsätt några dillkvistar i vattnet så får potatisen extra god smak. Plocka bort dillen när potatisen kokat klart. Klipp sedan lite färsk dill över potatisen så ser den lyxig ut när den serveras.

2. Kokar du många färskpotatisar – koka upp vattnet först i en vattenkokare och häll över potatisen i kastrullen. Då slipper du vänta länge på att vattnet kokar upp.

3. Servera färskpotatisen med en rejäl klick smör till. Det blir en perfekt blandning och får potatisen att smaka ljuvligt!

Lycka till!

Läs också: 3 goda recept på potatissallad med färskpotatis

Läs också: Bästa recepten på färskpotatis i ugn!

19 kommentarer om "Koka färskpotatis – så gör du"
  • LarsL
    LarsL

    Bästa sättet att koka nypotatis på är följande. Häll mycket vatten i en kastrull och häll mycket salt. Lägg i potatisen och koka upp vattnet. När potatisen flyter upp till ytan så är dom färdiga. Ta upp potatisen efter hand som dom kommer upp till ytan. Alla potatis oavsett storlek blir perfekt kokta. Lycka till!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till LarsL

      Stort tack Lars, vilket bra tips. Det ska vi testa inför midsommarfirandet.
      Med vänliga hälsningar
      Mitt kök-redaktionen

      • E-H
        E-H
        svar till Mitt Kök

        Märkligt. Den 20 Jun 2016 16:16 skriver ni ett svar till Lars L som har en perfekt beskrivning av hur man kokar färskpotatis utan att de skummar över och ändå publicerar ni samma meningslösa artikel en gång till. Ert sätt att koka färskpotatis är inte bästa sättet, det är så man kokar alla potatis. Färskpotatis ska läggas i kokande vatten, potatisen flyter när den är klar. Så enkelt är det. Och på köpet slipper man skummande vatten som kokar över.

        • Mitt Kök
          Mitt Kök
          svar till E-H

          Tack för att du uppmärksammar detta! Nu är artikeln uppdaterad med fler tips.
          Vänliga hälsningar, Mitt Kök-redaktionen

  • Christer Holmberg
    Christer Holmberg

    Man kan även med fördel värma potatisen i micron innan man lägger i kastrullen med vatten från vattenkokaren.Då räcker att vattnet kokar så kan spisen stängas av och potatisen klarar sig själv.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Christer Holmberg

      Tack Christer, kan vara värt att testa detta tips också.
      Med vänliga hälsningar
      Mitt kök-redaktionen

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till arne68

      Kan ju vara värt att testa. Tänk på att mjöliga potatissorter passar bäst till ångkokning och att det också tar lite längre tid att koka än på traditionellt sätt.
      Med vänliga hälsningar
      Mitt kök-redaktionen

  • Lobban
    Lobban

    Jag låter potatisen koka upp, men sedan sjuda klart. Alltså ca 3 bubblor hela tiden.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Lobban

      Stort tack för tipset!
      Med vänliga hälsningar
      Mitt kök-redaktionen

  • snoffsan
    snoffsan

    Jag har lärt mig att den färska potatisen kokas bäst med lite vatten som knappt täcker potatisen med dillstjälkar och salt. Och alltid med den nya potatisen som kommer nu med kokande vatten innan potatisen läggs i, men senare i sommar så kokas den som vanligt med salt och dill

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till snoffsan

      Hej!
      Tack för ditt tips, och lycka till med potatiskokandet i sommar!

      Mvh,
      Beatrice, Mitt kök

  • yamaha00
    yamaha00

    Vadå tips? Vad har smöret och dillen med koket att göra. Tipset skulle ju handla om hur man kokar på bästa sätt!

    • E-H
      E-H
      svar till yamaha00

      Enklast lägger du potatisen i kokande, lättsaltat vatten. När färskpotatisen är klar flyter den upp till ytan. Du slipper på detta vis skummande vatten som rinner ner på spisen. Som Lars L skriver ovan kan man med fördel ta ut de färdigkokta potatisarna efter hand som de flyter upp, de minsta potatisarna blir klara innan de som är lite större.

  • Anders Sundman
    Anders Sundman

    Ny potatis! Skall iläggas i kokgrytan när vattnet kokar och inte i kallt vatten. Där den förlorar både smak och spänst, blir vattnig. Kryddada den gärna med mycket salt och dill samt smör.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Anders Sundman

      Hej Anders,
      Tack för din kommentar och tips!

      Mvh,
      Beatrice, Mitt kök

  • mor Cajsa
    mor Cajsa

    Dillen som kokar med potatisen blir tråkig och inte alls fin på den kokta nypotatisen. Koka några hela dillkvistar med potatisen. Det är enkelt att lyfta bort dem när potatisen är färdig. Lägg sen ny, fräch dill på poatisen innan sen serveras.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till mor Cajsa

      Hej mor Cajsa,
      vilket toppentips! Det tar vi med oss.
      Hälsningar Mitt Kök-redaktionen

  • elisabet
    elisabet

    bra du skrev så om dillen – mor Cajsa .
    Inte vill man servera potatisen med den slafsiga dillen.
    Ta bort den som kokt med, då behöver den vara hel som mor Cajsa skriver annars får man inte bort den. Klipp färsk dill över potatisen precis innan serveringen.