Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Kladdkaka – gör dig frisk, snygg och glad

Kladdkaka – gör dig frisk, snygg och glad

Kladdkaka är världens bästa kaka! Visste du att choklad gör dig både friskare, snyggare och gladare. Här är 8 anledningar till varför du ska njuta lite extra av kladdkaka i dag.

1. Lyckligare
Vi är många som upplever en känsla av välbehag när vi äter choklad. Och faktum är att det faktiskt finns vetenskapliga bevis för en kemisk koppling mellan choklad och lycka. Man blir både piggare och gladare eftersom choklad innehåller många viktiga aminosyror, bland annat en som skapar lyckohormonet serotonin. Även magnesium som finns i choklad har en positiv effekt på ditt humör.
kladdkaka recept

2. Smartare
Choklad har en positiv inverkan på blodflödet till hjärnan, du blir mer klartänkt. Förra året kom en studie från USA som visade att de som fått i sig choklad varje dag i en månad klarade ett kunskapstest 30 procent snabbare än andra. Och de som hade haft dåligt blodflöde till hjärnan ökade sitt blodflöde med åtta procent.
kladdkaka

3. Bättre hälsa
Choklad innehåller massor av vitaminer, mineraler och antioxidanter, till och med mer antioxidanter än både frukt, grönsaker och blåbär, allt enligt en amerikansk studie. Mörk choklad innehåller bland annat vitamin A och E, fosfor, järn, kalium, selen och magnesium – viktiga ämnen för ett starkt immunförsvar.
kladdkaka recept

4. Energi
Vem vill inte orka mer och bli piggare? En ny forskning där man har testat folk som tränar hårt och gett dem energidryck respektive kakaodryck, visade sig att de som drack choklad producerade 57 procent mer energi under sin träning. En daglig dos kan också bota din kroniska trötthet, enligt brittiska forskare.
kladdkaka recept 2

5. Snyggare
Tvärtemot vad man tidigare sagt så är choklad bra för huden. Det minskar bland annat hudrodnad. När forskare på Heinrich Heine-universitetet i Tyskland med hjälp av ultraviolett ljus kollade huden på regelbundna chokladätare så visade det sig att de hade runt 15 procent mindre rodnad än andra. Det ihop med att du också blir gladare av serotoninet gör dig snyggare.
tumblr_mpfjh7gH4R1sp0ltyo1_500

6. Avstressande
Vill du minska stressnivåerna ska du äta 25-30 gram mörk choklad varje dag i två veckor. Det har forskare i Schweiz kommit fram till. Det är kortisolet som minskar, vilket också är känt som stresshormon. Kortisol kan förutom att bråka med hormonerna i kroppen, även öka risken för inflammationer och högt blodtryck.
kladdkaka recept 3

7. Öka ämnesomsättningen
Det är faktiskt så att vissa ämnen i choklad ökar ämnesomsättningen. Forskare på University of San Diego har kommit fram till att de som äter mörk choklad fem gånger i veckan har ett lägre BMI. Mörk choklad innehåller flavonoider som ger bäst hälsoeffekter. 30-60 gram om dagen är bra enligt experterna.
kladdkaka 4

8. Friskare
Choklad är bra för hjärtat. Enligt forskning har den som regelbundet äter choklad 40 procent minskad risk för hjärtsjukdomar och 30 procent minskad risk för stroke. Ämnet theobromine i choklad stimulerar hjärtmuskeln och nervsystemet. Enligt forskning på University of Illinois kan dagligt intag av mörk choklad sänka blodtrycket och ditt kolesterolvärde. Och till skillnad från mättat fett i annan mat, är det mättade fettet i choklad inte skadligt för kolesterolet.
kladdkaka goda recept

LÄS MER:
Våra bästa recept på kladdkaka!

3 tips – så gör du den bästa kladdkakan!

Text: Maria K Broman

3 kommentarer om "Kladdkaka – gör dig frisk, snygg och glad"
 • Andrea
  Andrea Sartorius

  Vad i chokladen är det som har de bra hälsoeffekterna (jag antar att det inte är sockret)? Är det kakaon? Funderar på om man får samma effekter av sockerfri choklad…

 • Johannes T
  Johannes T

  Ärligt talat, jag hoppas ingen tror på det du skriver, för du skriver i rubriken att “Kladdkaka – gör dig frisk, snygg och glad”, men tar sedan upp i artikeln de positiva effekterna av mörk choklad (läs: utan tillsatt socker), som om de vore samma sak! Mörk choklad, (99% kakao) som alldeles säkert har de här positiva hälsoeffekterna, och kladdkaka är två väldigt olika saker. För även om kladdkaka (möjligtvis) innehåller mörk choklad, så innehåller det oftast (beroende på ens eget recept självklart) också stora mängder socker.

  Nu säger jag inte att det alltid är dåligt att äta något sött, men att intala sig att det är nyttigt att äta kladdkaka (om den inte är gjord helt utan socker, då den i stort sett inte heller skulle vara det minsta söt, men också inte det åtminstone jag, men jag tror även andra tänker på när man tänker “kladdkaka”) är i bästa fall smådumt, och kan i värsta fall leda till stora (negativa) effekter på hälsan!

  Jag tror inte att du faktiskt tror att läsarna är så dumma som din artikel verkar antyda (rubriken säger en sak, innehållet (bortsett från bilderna) säger en helt annan), eller om du bara vill spela på folks förvåning och misstänksamhet när de ser rubriken och tänker “men hur kan kladdkaka vara nyttigt?” som en typ av clickbait för att tjäna in lite enkla reklampengar?

  För att bara tydlig med vad jag vill säga : kladdkaka och mörk choklad är inte samma sak. Det skribenten skriver om i artikeln är mörk choklad och inte kladdkaka.

  • Mitt Kök
   Mitt Kök
   svar till Johannes T

   Hej. Allt som står i artikeln är baserat på olika undersökningar som vi har tagit del av. Sen kan jag förstå om man tycker att artikeln är lite missvisande ifall man bara läser rubriken. Artikeln publicerades på kladdkakans dag och fick i och med det en rubrik som man kanske ska se lite som skriven med glimten i ögat.

   Me vänliga hälsningar Rickard Lindblom, Mitt kök

En tjänst från Vinkompassen.se

Tips på nya viner

från Vinkompassen direkt i din inkorg!

Jag är 25 år eller äldre och godkänner våra användarvillkor