Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kaffeskola – så brygger du bästa kaffet

Kaffeskola – så brygger du bästa kaffet

Så gör du gott kaffe hemma - kolla in tipsen!

Tycker du att du aldrig får till kaffet hemma riktigt? I Mitt köks kaffe-skola lär du dig hur du kan få en bättre kaffeupplevelse hemma, bland annat genom att själv mala bönorna. Men också hur du brygger det perfekta kaffet – beroende på vilken kaffebryggare du har.

Kolla in tipsen!

Grovmalet kaffe
Grovmalet ska vara ungefär lika grovt som råsocker och används till presskanna.

kaffe-- -022.jpg
Mellanmalet kaffe

Mellanmalet ska vara lika grovt som strösocker. Används till elbryggare, porslinsfilter och perkolator.

kaffe-- -023.jpg
Finmalet kaffe

Finmalet ska vara lika fint som florsocker och används till espresso- och mockabryggare.

kaffe-- -004.jpg
Presskanna
Presskannan ger ofta olika resultat från gång till gång – för att många chansar och inte vet riktigt hur mycket kaffe eller vatten det ska vara. Här är receptet för bästa press-kaffet:

60 g grovmalet kaffe
1 l vatten, 92-96 grader

1. Koka upp vattnet och låt det sedan stå 30-60 sekunder innan du häller det över bönorna.
2. Rör om och låt kaffet dra i 4 minuter innan du trycker ner pressen.

kaffe-- -009.jpg

Mockabryggare
En mocka är ett starkt kaffe som serveras i en liten kopp. Det är likt espresso, men bryggs inte under lika högt tryck och får inte samma ytskikt med ett tunt lager skum, “crema”.

För bästa resultat gör så här:
1. Fyll filtret med finmalet kaffe och platta till med fingret. Pressa inte i kaffet, då kommer inte vattnet att tränga igenom tillräckligt fort.
2. Fyll sedan den undre delen med kallt vatten, skruva ihop och sätt på plattan.
3. Brygg på medelvärme tills allt vatten flyttats till den övre behållaren.

kaffe-- -011.jpg

Perkolator
En perkolator filtrerar vattnet genom kaffet flera gånger och kan därför ge ett lite sumpigt kaffe. Prova att använda grovmalet kaffe och se om du märker någon skillnad.

Gör så här:
1. Dosera kaffet efter hur många koppar du vill brygga. Räkna ungefär ett kaffemått för 1,2 dl vatten. Eftersom perkolatorn inte brygger lika exakt som de andra bryggtyperna kan du behöva variera kaffemängden och prova dig fram till din favoritstyrka.
2. Pressa det inte för hårt, vattnet måste kunna cirkulera runt jämnt i filtret.

kaffebryggare ršd.jpg

Elbryggare
Elbryggare är den vanligaste brygg-metoden i Sverige.

Gör så här:
1. Använd en skopa för att dosera det mellanmalda kaffet. Prova dig fram till hur starkt kaffe just du tycker om genom att variera mängden i förhållande till vattnet.
2. Kaffebryggaren bör värma vattnet till mellan 92 och 96 grader för bästa resultat.

Läs också: 19 saker du måste veta om kaffe!

Läs också: Kolla in väckarklockan som brygger ditt kaffe!

Text: Linn Sjöström