Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Gurkmeja – detta visste du inte om kryddan

Gurkmeja – detta visste du inte om kryddan

Gurkmeja – detta visste du inte om kryddan

Gurkmeja är näst intill en magisk krydda – den är både nyttig och har en otroligt vacker färg. Här är 5 saker du säkert inte vet om gurkmeja!

Gurkmeja ingår i växtfamiljen ingefärsväxter och är en av de nyttigaste kryddorna som finns. Den gula kryddan är en viktig del i kryddblandningen curry. Inom indisk läkekonst har gurkmeja använts i tusentals år eftersom den anses ha fantastiska egenskaper och hälsofördelar – därför kan du gärna äta lite varje dag!

Ger maten färg

Ger maten färg

Den ser ut som en rot och är släkt med ingefäran. Gurkmeja används bland annat för att ge vissa maträtter gul färg. Det är tillexempel gurkmeja som ger currykryddan dess gula färg. Gurkmejan används även i senap.

1 av 5

Läs också: Räksoppa med gurkmeja

Läs också: 5 anledningar att äta ingefära varje dag

Läs också: Kladdkaka gör dig snygg, frisk och lycklig

9 kommentarer om "Gurkmeja – detta visste du inte om kryddan"
  • BS
    BS

    Var får man tips hur man klarar magen med grukmeja ohc ingefära varje dag?
    Vet att måga får problem oc h slutar.

    • Nils Alsatra
      Nils Alsatra
      svar till BS

      BS“> Jag dricker Ingefärste varje morgon (blandat med Guyabanotee, men det tror jag inte finns i Sverige). Jag river färsk ingefärsrot o stoppar i en konservburk som jag förvarar i kylen, varje morgon lagger jag en stor tesked med den rivna ingefäran i en kastrull med vatten som får koka upp, låter den stå i ca 5 min sen sila ned i en tekopp – njut!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till BS

      Hej, precis som med allt gäller att äta lagom, även av nyttiga saker som ingefära och gurkmeja. Och att koka ingefära hjälper magen att smälta den lite enklare.
      Med vänliga hälsningar
      Mitt kök-redaktionen

  • Healther
    Healther

    “Här är 5 saker du säkert inte vet om gurkmeja”
    Ger maten färg, förvara torrt, använd i matlagningen.

    Vad i hela helvete. Detta är den mest värdelösa artikel jag någonsin läst. Detta gäller för exakt alla kryddor. Finns så mycket forskning och hälsofördelar med gurkmeja och det enda du kan lyfta fram är att man kan använda den i matlagning. Vad gör du för efterforskning egentligen. Är artikeln skriven av förskolebarn. Detta är så pinsamt!

  • Sisterofnomercy
    Sisterofnomercy

    Instämmer, så fullständigt värdelöst. Vilket jävla slöseri med folks tid. Jag letade mer info om gurkmejas förebyggande/botande effekter på bl a alzheimer o cancer men det kände artikelförfattare tydligen inte till. Använda i matlagningen? Åh men tack, det kände jag inte till!

  • Bit-101
    Bit-101

    Jag förstår författarens ambitioner.

    Det skrivs snarare för mycket om fördelarna med Gurkmeja.
    Det står i stort sett överallt på nätet, ungefär samma sak.
    Däremot så skrivs det för LITE om VILKEN gurkmeja man
    ska använda för att få effekt. Hur man använder exempelvis
    färsk rot och hur mycket av de färska roten man ska
    äta samt hur man får till en sk.”tesked” som är rekommendationen,
    enligt hälsositerna.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Bit-101

      Hej, och tack för din kommentar. Gurkmeja används oftast i pulverform, därför pratar man ofta om teskedar i sammanhanget. Man kan också använda färsk gurkmeja som man använder färsk ingefära. Skala den och riv ner en liten mängd i maten. Använd gärna handskar då roten lätt färgar av sig.
      Med vänliga hälsningar Mitt kök-redaktionen

En tjänst från Vinkompassen.se

Tips på nya viner

från Vinkompassen direkt i din inkorg!

Jag är 25 år eller äldre och godkänner våra användarvillkor