Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Grönsakernas topplista – här är de nyttigaste grönsakerna

Grönsakernas topplista – här är de nyttigaste grönsakerna

Grönt är skönt när det gäller grönsaker! Varför? Vi vet!

Vilken grönsak är bäst? Det är en smaksak så klart men när Livsmedelsverket analyserade näringsinnehållet i 40 olika grönsaker och rotfrukter så var resultatet solklart – grönt är skönt även i grönsaksvärlden.

Spenat, mangold och nässlor kommer på första plats, gröna bönor och haricots verts på andra plats och broccoli på tredje – det är grönt som gäller.

Och det är ganska lätt att vara hälsosam om man äter grönsaker från topplistan.
– Riven morot och vitkål toppat med till exempel spenat, broccoli, och bönor är en riktig hälsosallad.  Den ger massor av fibrer, vitaminer och mineraler och flera av ingredienserna är dessutom miljövänliga säger Veronica Öhrvik, nutritionist på Livsmedelsverket.

Men trots att det är lätt att äta näringsriktigt så äter vi alldeles för lite grönsaker. Enligt Livsmedelsverket äter åtta av tio svenskar för lite grönsaker. Lösningen? Lägg till några extra grönsaker på salladen – sockerärter, babyspenat och linser till exempel.

Livsmedelsverkets analys av näringsämnen visar att flera grönsaker och rotfrukter är verkliga näringsbomber. En portion (50 gram) av färsk spenat, till exempel babyspenat, innehåller flera dagars behov av vitamin K och upp till 50 procent av det rekommenderade intaget av folat (folsyra), kalium, magnesium, selen, vitamin A, C och B6.

Här är Livsmedelsverkets topplista:

1. Gröna blad som spenat, mâchésallat, mangold och nässlor
2. Gröna bönor/haricots vert
3. Broccoli
4. Gröna ärter och sockerärter
5. Avokado
6. Vita bönor
7. Purjolök
8. Blomkål
9. Linser
10. Kikärter

Här hittar du bra recept med spenat.

Här hittar du bra recept med blomkål.

Här hittar du bra recept med broccoli.

Text: Joel Linderoth
Källa: Livsmedelsverket

avokado

Foto: Fotolia